Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

TV: Jämtland skrällde mot Södertälje

Inte sedan 2011 hade Jämtland Basket besegrat Södertälje Kings, men i kväll var det dags. Hemma i Östersund vann Jämtland med 86-78. Här är höjdpunkterna från matchen!

1 540 personer hade kommit för att se Jämtland vinna över Södertälje Kings. Segersiffrorna blev 86–78.

Jämtlands startade svagt, det offensiva spelet stämde inte. Även om försvaret höll ihop hyggligt och Södertälje slarvade en del så var ställningen 5–13 efter 5.45 och hemmalagets tränare Torbjörn Gehrke tog timeout. Gustav Hansson kom in och tog två steals och satte fyra poäng, vilket bidrog till att Jämtland kom igång och hämtade in underläget. Jämtland gjorde 11–3 efter timeouten och det var helt jämnt, 16–16, efter den första perioden. Jämtland tog många skott, men få satt. Tre av nio på tvåpoängsförsöken och två av åtta på treorna. Södertälje satte tre av fyra på tvåorna och två av fem på treorna.

Dino Cinac drog på sig sin tredje foul 40 sekunder in i andra perioden, sedan fick han inte spela mera innan paus. Men då var det andra som klev fram i stället. Samuel Berkelund gjorde en alldeles utmärkt andra period, väldigt rörlig och träffsäker. Han sköt fyra skott på sina 4,5 minut och alla gick i. Jämtland gick ifrån till 38–27, som blev 42–36 när Södertälje ökade tempot. Men hemmalaget avslutade bra och gick till halvtidsvila i ledning 48–36. Jämtland hade endast två turnovers under första halvlek, att jämföra med Södertäljes tio. Jämtland hade 50 % på tvåpoängare och 38 på treorna. Södertäljes motsvarande siffror var 67 och 31.

Under tredje perioden höll Jämtland avståndet en bra bit in i perioden men sedan började bortalaget spela mycket mer aggressivt. Den 16 poäng stora ledningen som Jämtland hade när den var som störst försvann, och Jämtland ledde med endast en poäng när Hansson träffade rätt med en trea precis på slutsignalen fram till 67–63.

Jämtland tog tillbaka initiativet i fjärde och gick ifrån till ca tio poängs ledning igen. Södertälje mattades på slutet. De har spelat mycket matcher och sjukdom som härjat i laget på sistone vilket säkert påverkar. Hur som helst så lyckade de inte hota Jämtland på slutet och hemmalaget höll undan till seger med 86–78.

Så här säger Jämtland-stjärnan Mike Bruesewitz om matchen:
– Höften känns bättre även om jag är lite stel. Detta var en bra vinst för oss, särskilt eftersom vi förlorade mot Umeå i veckan. Vi flyttade boll bättre idag, bättre än på länge. Södertälje kom tillbaka flera gånger under matchen men vi hade svar på allt. Vi har lärt oss att vinna jämna matcher vilket förstås är otroligt viktigt. Publiken var ”argare” idag, vilket är precis vad vi behöver. Bra att vi vann när det var så mycket folk här och tittade, då kanske de kommer tillbaka.

Vedran Bosnic, Södertäljes tränare:
– Jämtland var aggressiva. Vi har någon sjuk i laget och vi kommer från en match i Turkiet för ett par dagar sedan, det är kanske inte helt optimalt. Jämtland har sitt bästa lag på flera år, de är faktiskt bättre på varje position.

MATCHFAKTA:
Jämtland–Södertälje 86–78

(16–16, 32–20, 19–27, 19–15)
Poäng, Jämtland: Mike Bruesewitz 16, Dino Cinac 14, Niklas Larsson 12, Gustav Hansson 11, Preston Purifoy 11, Jaan Puidet 9, Jabril Durham 7, Samuel Berkelund 6.
Södertälje: Toni Bizaca 20, Thomas Massamba 16, Tylor Ongwae 16, Davis Lejasmeiers 11, Tanel Kurbas 8, Delvon Johnson 7.
Publik: 1 540.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget