Fotograf: Christian Örnberg / Bildbyrån

TV: Malbas utan chans mot Norrköping

Norrköping Dolphins hade inga större problem att inkassera säsongens tionde seger borta mot Malbas. Segersiffrorna skrevs till 94-55. Här är höjdpunkter från matchen!

Malbas försökte revanschera säsongens största förlust på fredagskvällen i Heleneholm. Resultatet blev bättre, men fortfarande inte vad hemmalaget hoppats på.

Malbas har sitt första anfall i matchen. Jordan Peltier missar ett hoppskott, men Lasse Elbaeck vinner anfallsreturen. Mikkel Plannthin sträcker påpassligt in händerna och snor bollen från Lasse, ger den vidare till Johnell Smith som hittar Joakim Kjellbom, 37 år gammal, som är först nere vid Malbas korg, och lägger i bollen.

Det var den typen av poäng som gjorde att Norrköping 14 minuter in i matchen bara hade tre missar på 15 skott. Det var en obeskrivlig upplevelse i prickskytte. Men att fokusera på de sänkta skotten är att missförstå varför de går i, och kanske tillskriva det till turen. “Det var bara en sån kväll”. Men då blundar man för de precisa screensen, den målmedvetna bollsvingen och den korrekta läsningen av försvaret.

Förra mötet mellan dessa två klubbar, i november i Stadium Arena, vann Norrköping med 58 poäng. På fredagskvällen blev vinstmarginalen 39. Något mer blygsamt, men fortfarande utan tvivel. Malbas har onekligen fått sin beskärda del av sura äpplen den här säsongen, men det verkar som att Norrköping passar skåningarna särdeles dåligt.

En av anledningarna är snabbhet, inte bara i ben utan även i tanke och beslut. Det var aldrig någon tvekan hos Norrköping vart bollen var på väg, eller till vem och när. Klick, klick, klick. Som ett maskineri. Det var så de samlade ihop 22 assist på 34 framgångsrika avslut. Malbas mäktade bara med fem assist.

Snabbheten i benen är däremot inget att bortse från. Tim Schüberg är en försvarstalang som verkar viga sin existens åt att jaga livet ur bollhållare; Abdou Medjedoub har växt från en begåvad – men valpig – supertalang i Eos och Nässjö till ett fullskaligt fysiskt vidunder som äter upp allt ovanför korgen; och Joakim Kjellbom är fortfarande Joakim Kjellbom – en kunglighet inom svensk basket.

Förutsättningarna känns bekanta för Malbas vid den här tidpunkten i säsongen. Nu spelar de med konstant vilja, frenesi och tempo, men utan marginaler. Motståndet kapitaliserar på den minsta av avvikelser och plötsligt är berget för högt för att bestiga.

Matchen var trots allt ett fall framåt, jämfört med första mötet, och som tröst har Malbas två matcher till mot Norrköping att se fram emot. Om trenden håller i sig lär det bli jämnare och jämnare.

MATCHFAKTA:
Malbas–Norrköping 55–94

(13–28, 19–22, 13–29, 10–15)
Poäng, Malbas: Adrian Rodgers 14, Lasse Elbaeck 13, Jordan Peltier 12, Sebastian Åris 8, Tadas Kvederavicius 4, Fredrik Larsson 2, Marko Marinkovic 2.
Norrköping: Cole Darling 24, Dejan Jeftic 19, Mikael Lindquist 11, Abdou Medjedoub 11, Joakim Kjellbom 8, Tim Schüberg 7, Edvin Stark 6, Felix Terins 3, Mikkel Plannthin 3, Johnell Smith 2.

Text: Johannes Grufstedt (Malbas)

Dela inlägget