Fotograf: Christian Örnberg / Bildbyrån

TV: Mbemba glänste i debuten

Nyförvärvet Rudy Mbemba var på strålande spelhumör när hans Umeå BSKT på bortaplan besegrade Malbas med 104-80. Se höjdpunkter från matchen här!

Nyförvärvet Rudy Mbemba levererade på fredagskvällen 26 poäng, 4 assist och en kvickhet utan like i Basketligan. Det resulterade i att Umeå vann det oerhört viktiga bottenmötet mot Malbas.

Hallen är nersläckt, sånär som ett strobljus som kommer från Malbas spelargång, där de väntar på att få springa in till publikens jubel, ackompanjerade av Jonathan Folkes speakerröst. På södra planhalvan står tio killar i orangea shorts och svarta uppvärmningströjor och håller om varandra i en ring. De har åkt ända från Umeå. Lagets minsta – och tillika nyaste – spelare lutar sig in och säger några väl valda ord till krigarna innan de ska ge sig ut på slagfältet.

Det var Rudy Mbemba. Supertalangen. Svenska mästaren. Enigmat.

Få visste vad som gick att förvänta sig av honom när han skulle spela sin första match i Basketligan på flera år. Efter att ha flirtat med en plats i Norrköping och åkt en kort sejour för spel i Marocko har han nu landat i Umeå. Påpassligt nog anslöt han till Umeå inför en match som var säsongens viktigaste – för båda lagen.

Och vilket krig det blev. Trägolvet i Heleneholms sporthall förvandlades till ett slagfält under två timmar. Johan Pierre fick ögonbrynet ihopsytt på bänken, Marko Marinkovic fick tejpa ihop ett trasigt öra och Sebastian Åris fick en hockeytackling från Terrence Oglesby som resulterade i en osportslig foul. Det var bara första halvlek.

Poäng var hårdvaluta och båda lagen verkade spela med en tyngd som reflekterade matchens vikt. Sen klev Rudy Mbemba in målade om matchbilden fullständigt. Det första han gör är att dribbla upp bollen mot ett uppställt malbasförsvar, sick-sacka förbi fyra försvarare och lägger i två poäng. I publiken rycker åskådarna reflexmässigt handen över munnen i förvåning. Vad var det som precis hände? Nio spelare på plan ser ut att spela basket medan den tionde verkar syssla med något helt annat; det är som att han hittat en fuskkod till ett dataspel.

Malbas tränare Henrik Svensson ropar “Under! Under!” när Rudy får en boll screen och vill att hans mannar ska stoppa igen vägen till korgen för honom. Istället öppnar sig trepoängaren. Swish och swish låter det i andra perioden, följt av en urläcker smörpass till en galopperande Johan Rönström i kontring.

Hemmalaget spelade försiktigt, varsamt och utan pondus. Fredrik Larsson tackade nej till skott han normalt gladeligen skjuter, returer studsade framför malbasspelare utan att någon gjorde en riktig ansats till att hämta hem dem och det kollektiva trepoängsskyttet valde helt fel dag att ta semester. Fyra nätade långbollar blev det till slut, på 23 försök. Inte för att det var våldsamt dåliga lägen – det var bara en sån där dag.

Mbemba fortsatte att briljera. Det såg ut som att han saknat det här. Han gick med studs i benen och hade fokus i blicken. Och han pratade oavbrutet: ibland till sin försvarare, ibland till publiken och ibland rakt ut i luften. Ingen har någonsin betvivlat att Rudy Mbemba är en gränslöst begåvad basketspelare. Publiken i Heleneholmshallen kunde på fredagskvällen bevittna att det fortfarande är sant. Nu väntar Basketsverige med spänning på att se om det håller i sig.

MATCHFAKTA:
Malbas–Umeå 80–104

(15–15, 18–31, 23–29, 24–29)
Poäng, Malbas: Adrian Rodgers 22, Fredrik Larsson 14, Sebastian Åris 13, Lasse Elbaeck 13, Jordan Peltier 10, David Terins 4, Marko Marinkovic 4.
Umeå: Rudy Mbemba 26, George Valentine 16, Gerald Williams 15, Terrence Oglesby 11, Egal Saleman 10, Joshua Wolfram 10, Andre Nilsson 7, Johan Pierre 4, Jesper Hallberg 3, Johan Rönström 2.

Text: Johannes Grufstedt (Malbas)

Dela inlägget