Fotograf: Daniel Grönbek / Borås Basket

TV: Borås vann rysare mot Luleå

Det krävdes förlängning för att skilja lagen åt. Till slut var det ändå Borås Basket som knep segern med knappa 89-88. Här är höjdpunkter från matchen!

Borås Baskets tränare Jonte Karlsson visste inte vad han kunde förvänta sig i fredagskvällens hemmamatch mot BC Luleå. Det han fick uppleva var ett vilt kämpande Borås Basket som tog sig tillbaka från elva poängs underläge och vann en extremt jämn match, med 89-88, via förlängning.

Matchen var extremt jämn och det var snarare så att lagen hade lätt att göra poäng än att båda var grymma i defensiven. 13-13 efter fem minuter var självklart rättvist. För Borås Basket funkade spelet i knappa sju minuter. Sedan kom en minut då Borås tappade det fullständigt i försvaret och första timeouten var ett faktum. BC Luleå gick till pausvila med 22-26.

Borås inledde andra perioden med samtliga tre amerikaner på bänken. Och det svensk-isländska gardet gjorde det bra. Men en bit in i perioden var det momentum för Luleå igen. Gästerna försökte rycka ifrån. Men när James Washington drog i en trea till 34-35 med 4:16 kvar var det Luleå som tvingades till timeout. Luleå återtog greppet om matchen. Men Borås vägrade ge sig. Trayvonn Wright satte trean som betydde 40-40 med två och en halv minut kvar av andra perioden. Shaquille Hines tippade sedan i 44-45 precis när signalen för halvtid ljöd.

Luleå ryckte i tredje perioden. Som mest skiljde elva poäng mellan lagen.
– Vi spelade helt enormt bra för att ta den där elvapoängsledningen, sa Luleå-tränaren Peter Öqvist.

Men när det började hetta till och bli fult på planen skärpte Borås till sig kapade till 57-59. Efter tre perioder stod det 59-65. I början av fjärde perioden tog Mike Palm unge Denzel Andersson ”till skolan”. Swish! Swish! Och så stod det 67 lika på poängtavlan. Palm sänkte sedan 74-70 via en trea med 4:46 kvar. Luleå? De tog timeout. Och den resulterade. Gästerna ordnade 1-9 på drygt fyra minuter.

Fredrik Andersson satte en trea till 78-79 med 15 sekunder kvar. Borås foulade Yannick Anzuluni, som missade ett av sina straffkast, vilket gav Borås en liten chans. John Brändmark stoppade, mot alla odds, i 80-80 under korgen med en sekund kvar och matchen gick till förlängning.

Mike Palm gjorde förlängningsperiodens fyra första poäng och sex av Borås Baskets totalt nio. Luleå gjorde inte mer än åtta poäng, vilket betydde att Borås Basket besegrade serieledarna med 89-88.
– Vi borde ha vunnit. Jag tycker vi spelar ganska bra basket. Framför allt offensivt och gör 88 poäng framåt. Vi kan inte knyta ihop säcken när vi behöver det som mest. Vi slarvar bort det helt enkelt, sa Luleå-forwarden Tom Lidén.

– Vi har våra toppar och vi har våra dalar. Jag tycker att våra toppar är nog. Vi har grepp på den här och vi ska stänga den, sa Peter Öqvist.

– Jag tycker vi gör en ganska bra match. Kanske inte den bästa rent spelmässigt, men vi kämpade hela tiden och gav aldrig upp. Vi låg under med elva i tredje perioden och bara köttade på, sa egna Borås-produkten John Brändmark.

MATCHFAKTA:
Borås–Luleå 89–88 efter förlängning

(22–26, 22–19, 15–20, 21–15, 9–8)
Poäng, Borås: Mike Palm 24, James Washington III 18, Trayvonn Wright 15, Shaquille Hines 14, John Brändmark 9, Fredrik Andersson 6, Emil Lundstedt 3.
Luleå: Adam Rönnqvist 23, Yannick Anzuluni 21, Tom Lidén 16, Brandon Rozzell 15, Anton Saks 4, Tim Kearney 4, Quinton Upshur 3, Denzel Andersson 2.
Publik: 1 004.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget