Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

TV: Jämtland tog revansch på Borås

När lagen möttes i ligapremiären i oktober stod Borås Basket som segrare. Under tisdagen var det ombytta roller när Jämtland Basket vann med 90-84. Se höjdpunkter från matchen här!

Jämtland med en glödhet Jaan Puidet tog en blytung seger över mittkollegan Borås. Jämtland vann med 90–84.

Jämtland började bra och tog ledningen halvvägs in i första perioden med 17–11. Sedan tog Borås över taktpinnen och gjorde 12–1 och Torbjörn Gehrke tog timeout. Efter timeouten gjorde Borås fem raka poäng till, alltså 17–1, innan Jabril Durham stoppade blödningen. Perioden slutade 20–28. Jaan Puidet var första periodens utropstecken, han satte två raka treor och alla sina fyra skott. Men efter att han dragit på sig sin andra foul åtta minuter in i perioden fick han sätta sig på bänken.

Jämtland gjorde en bra andra period. Underläget med åtta poäng åts snabbt upp och sedan följdes lagen åt fram emot halvtidsvilan. Gustav Hansson var riktigt bra i slutet av perioden. Åtta raka poäng, en retur och fixade en foul i slutminuterna. Mike Bruesewitz var också riktigt bra i första halvlek. Tio poäng, tre returer, två assists och hela fem steals av den duktige amerikanen under halvleken. Jämtland gick till pausvila med en knapp ledning, 44–42. Det var jämnt mellan lagen i skyttet, 46 % sköt Jämtland jämfört med Borås 47. Jämtland var lite bättre på tvåpoängsskyttet, 54 % mot 50 men Borås var bättre på trepoängsskyttet. De hade 40 % mot Jämtlands 27. Returerna leddes av Borås med 22–18 men Jämtland hade sju turnovers jämfört med Borås tolv.

Jämtland tog kommandot i den tredje perioden, som mest ledde laget med 60–46. Puidet var stekhet, han gjorde ytterligare 14 poäng under den tredje perioden till de tio han gjorde i första halvlek. Ställningen inför den sista perioden var 73–64.

Den fjärde perioden gick till att börja med till Borås. Jämtland blev stillastående och tog svåra avslut medan Borås allt som oftast hittade rätt med sina skott. Borås närmade sig mer och mer och till slut kom de i kapp vid ställningen 82–82. De sista två-tre minuterna gick dock hemmalagets väg. Borås fick inte i så många fler poäng och Jämtland kunde med ett säkert straffskytte dra ifrån något i slutsekunderna. Matchen slutade 90–84.
– Jag är inte helt nöjd med vår match. Vi får jaga hela tiden och 18 turnovers är mera än vad vi brukar ha. Vi vinner inte returerna under egen korg. Vi är ett lag i disharmoni. Men Jämtland var bättre än oss, hungriga och spelade med passion. De förtjänade segern. Jag tycker att Gustav Hansson var fantastisk, säger Borås tränare Jonte Karlsson

Niklas Larsson, spelare i Jämtland:
– Visst saknade vi Dino Cinac idag, men det var flera andra som steppade upp i stället. Framför allt Jaan Puidet. Visst är det skönt att kunna vinna utan Cinac. Det visar hur bra vi är och vi är ändå bättre med honom. Jag skulle hålla Jakob Sigurdarson och det gick ganska bra. Det var mycket publik i kväll och bra tryck. Väldigt bra insats av publiken.

Jämtland-tränaren Torbjörn Gehrke:
– Vi tappade Dino vilket gör att vi förlorar returerna. Jag är i stort sett nöjd med dagens insats, det enda jag inte är nöjd med är att vi slutade flytta boll i fjärde. Vi hade 17 assists efter tre perioder men endast två i fjärde.
– Att gå till slutspel är inte något mål för oss. Det vet vi att vi kommer att göra, det visste vi innan säsongen började. Målet är att sluta på tredje till femte plats för att slippa möta något av de allra bästa lagen i kvartsfinal.

MATCHFAKTA:
Jämtland–Borås 90–84

(20–28, 24–14, 29–22, 17–20)
Poäng, Jämtland: Jaan Puidet 24, Mike Bruesewitz 21, Jabril Durham 18, Gustav Hansson 10, Niklas Larsson 10, Anton Kobylak-Berglund 3, Samuel Berkelund 2, Preston Purifoy 2.
Borås: James Washington III 23, Shaquille Hines 21, Mike Palm 16, Trayvonn Wright 10, Jakob Sigurdarson 6, Emil Lundstedt 3, Fredrik Andersson 3, John Brändmark 2.
Publik: 1 042.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget