Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

TV: Jämtland körde över Malbas

Med flera startspelare borta kunde inte Malbas matcha Jämtland Basket. Östersunds-laget vann med förkrossande 102-58. Här kan du se matchens höjdpunkter!

Malbas med tre starters borta blev en munsbit för ett aggressivt Jämtland. Matchen slutade 102–58.

Jämtland satte högsta fart från start. Preston Purifoy satte en tvåa i första anfallet och Malbas hann knappt sätta bollen i spel innan Purifoy stal bollen och lade in en tvåa till. Malbas kom till matchen med endast en amerikan och ytterligare två startspelare borta på grund av sjukdom. Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke tänkte inte låta sina spelare lattja runt i tron att det skulle bli en enkel seger utan laget spelade fruktansvärt aggressivt och tog fyra steals redan under den första perioden.

Malbas tog sin första timeout vid ställningen 18–5 efter 4:25 och sin andra vid ställningen 28–7 efter 6.39. Jämtland var förkrossande överlägset och ställningen var 34–11 efter första perioden och det var förstås redan avgjort. Jabril Durham, Niklas Larsson och Mike Bruesewitz poängbäst med sju poäng var men planens bäste spelare i första var Dino Cinac som var en jätte under den egna korgen. Tre returer, fem poäng och en steal från Dino i första.

Jämtland kontrollerade matchen under den andra perioden. Laget drog sakta men säkert ifrån. Jämtland gick till halvtidsvila i ledning med 57–26. Jämtland hade endast fyra turnovers jämfört med Malbas tio under första halvlek. Returerna var dock jämna, 20–19 till Jämtland. En avgörande sak var skyttet, Jämtland sköt 61% jämfört med Malbas 30% under den första halvleken

Hemmalaget fortsatte att mala på under den tredje perioden. Ledningen närmade sig 40 poäng mot slutet av den och efter det att Jaan Puidet skickat i två treor i rad stod det 83–42 på tavlan. Många av Jämtlands spelare hittade korgen, hela sju spelare hade gjort tvåsiffrigt när perioden var slut.

Den fjärde perioden blev till att börja med förnedrande för Malbas. Jämtland spelade med ungtupparna Daniel Johansson, Oliver Gehrke, Anton Kobylak-Berglund och Olle Lundqvist i stort sett hela perioden men fortsatte att dra ifrån. Ledningen var som störst 53 poäng men under periodens sista minuter tilläts Malbas snygga till siffrorna lite grann.
– Jag tar alla chanser jag får att försöka visa vad jag går för, oavsett vad det står i matchen. Alla bänkspelare gör det. Min insats idag var delvis bra, men avslutningen var inte bra. Jag blev trött och för nonchalant. Jag har varit borta två månader för sjukdom och konditionen är inte på topp ännu. Men coach har låtit mig få mjukstarta, säger Jämtlandsspelaren Olle Lundqvist.

Mike Bruesewitz:
– Vi är proffs, det är inga problem att hålla fokus uppe trots en stor ledning. Vi hade dubbelt så många assists idag jämfört med antalet turnovers. Det är första gången det har hänt i år. På tisdag möter vi Borås igen. Vi borde ha slagit dem när vi mötte dem borta i premiären. Nu får vi chans till revansch. Jag har spelat i Israel tidigare. Där är publiken ”argare” än här i Sverige. Skandinaver är snälla och stabila vilket normalt är bra, men vi kunde behöva att vår publik blev lite argare och lät lite mer. Det skulle hjälpa oss.

Henrik Svensson, Malbas tränare:
– Katastrofstart, att vi inte är mer redo från start är en katastrof. Jag brände två timeouts de första sju minuterna, det är inget annat än katastrof.

Torbjörn Gehrke:
– Jag visste att de var en amerikan kort och alldeles innan matchstart fick jag veta att de saknade ytterligare två startspelare. Då måste man gå in med fullt fokus och ingen underskattning. Jag tvingade fram en hög intensitet, om man inte gav allt fick man sätta sig på bänken. Jag borde ha spelat Gustav Hansson mer på slutet, Olle blev trött och Dino slappnade av lite på slutet så de sista tre minuterna blev tråkiga. Vi skulle ha avslutat bra så folk hade gått härifrån med ett leende på läpparna.

MATCHFAKTA:
Jämtland–Malbas 102–58

(34–11, 23–15, 26–18, 19–14)
Poäng, Jämtland: Mike Bruesewitz 18, Olle Lundqvist 12, Preston Purifoy 12, Jabril Durham 11, Jaan Puidet 11, Dino Cinac 11, Niklas Larsson 11, Daniel Johansson 5, Anton Kobylak-Berglund 5, Gustav Hansson 4, Oliver Gehrke 2.
Malbas: Sebastian Åris 16, Tadas Kvederavicius 16, Adrian Rodgers 11, Lasse Elbaeck 9, Erik Friman 3, Emil Isovic 3.
Publik: 904.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget