Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: Makalös vändning av Luleå

BC Luleå var på väg mot säsongens första hemmaförlust. Men tack vare 36 poäng i slutperioden kunde man vända och vinna mot Norrköping Dolphins. Här är höjdpunkterna från matchen!

Kvällens motstånd, Norrköping Dolphins, räknas som en av guldfavoriterna vid sidan om BC Luleå och Södertälje Kings. Så efter förlusten mot just Södertälje Kings senast var matchen idag givetvis en viktig måttstock för hemmalaget.

Första perioden gick BC Luleås väg. Man fick tidigt springa i några lätta bollar och hitta bra avslut nära ringen uppvägt av ett par bra avslut utifrån. Defensivt lyckades man hålla koll på sina spelare runt alla de screens som Norrköpings väloljade anfall bygger på.

BC Luleå öppnade andra perioden med att dryga ut sin ledning till sex poäng. Kort därefter drog Dolphins i sex raka poäng vilket innebar att lagen var helt jämna. I slutskedet av perioden lyckades också Norrköping gå om BC och kunde i halvtid ha en ledning med tre poäng i ryggen, ställningen var 27-30.

Under de första fyra minuterna i tredje perioden kom BC Luleå ut och tog tillbaka ledningen. BC håller också ledningen fram till slutet av perioden då Norrköping gör 11-2 och tar tillbaka ledningen inför fjärde och avgörande perioden, 45-50.

Fjärde perioden inleds med att BC försöker klösa sig tillbaka till ledningen. Men Norrköping spelade riktigt bra samtidigt som BC plågades av individuella misstag som snabbt blev straffade för lätta poäng för Norrköping. Norrköping står för tio raka poäng som avslutades av ett straffkast av Johnell Smith, då var ledningen uppe i 13 poäng och på klockan stod det att 4 minuter och 44 sekunder återstod av matchen.

Absolut ingenting talade för att hemmalaget skulle orka vända matchen. Hallen var knäpptyst. Norrköpings satte allt de slängde mot korgen. Kroppsspråket hos spelarna i BC såg uppgivet ut. Man kom från en blytung förlust mot Södertälje Kings i lördags. Ingenting talade för hemmalaget. Förutom en sak. BC Luleå är bra på basketboll. Jävligt bra när allt går rätt.

Vändningen inleddes med att Denzel Andersson drog i en trea. Sedan langade BC Luleå, på två och en halv minut, i 18 raka poäng med bland annat två treor av Brandon Rozzell och två treor av Tim Kearney. Med två minuter kvar av matchen drog Cole Darling i en trea för att skapa lite nerver och dra ner BC:s ledning till två poäng. Men BC var inte sugna på att göra den här matchen spännande igen och man svarade med att Denzel Andersson drog i ytterligare en läglig trea och Yannick Anzuluni dunkade i två poäng på snabbt uppspel. Vips så var ledningen åtta poäng med lite drygt en minut kvar av matchen. BC Luleå fick avsluta med straffkast-kalas sista tio sekunderna och drygade där ut sin ledning till tolv poäng som också blev slutmarginalen.

MATCHFAKTA:
Luleå–Norrköping 81–69

(16–12, 11–18, 18–20, 36–19)
Poäng, Luleå: Yannick Anzuluni 21, Quinton Upshur 18, Brandon Rozzell 15, Denzel Andersson 10, Tom Lidén 6, Tim Kearney 6, Adam Rönnqvist 3, Brice Massamba 2.
Norrköping: Cole Darling 14, Mikkel Plannthin 13, Mikael Lindquist 13, Dejan Jeftic 12, Joakim Kjellbom 10, Johnell Smith 7.
Publik: 1 549.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget