Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Sverige missade EM trots storseger

Sveriges basketdamer krossade Finland med 94-45 – men var ändå inte i närheten av att nå EM-slutspelet.

Sverige hade en liten, liten chans att nå EM-slutspelet i Tjeckien till sommaren inför den sista kvalomgången. Men för att bli en av de sex bästa grupptvåorna (av nio) bakom gruppvinnaren Spanien krävdes inte bara storseger över Finland i Luleå, utan också lite flyt med de andra resultaten.

Men så blev det inte. Av de redan klara gruppettor som kunde ge svenskorna en hjälpande hand förlorade Italien mot Montenegro och Slovenien mot Lettland. I halvtid kom beskedet att Sverige behövde vinna med cirka 80 poängs marginal för att ta en EM-plats.

Även om svenskorna spelade riktigt bra och vann med hela 49 poängs marginal mot ett ungt finländskt framtidslag så var EM-slutspelet långt borta.
– Det är tufft, men samtidigt var det något man var inställd på redan innan matchen. Skulle det gå skulle vi ha en jäkla tur och flyt med alla resultat. Men vi sa att vi måste börja bygga på något nytt och bara gå in och köra och få en bra start på något nytt och lämna kvalet med en bra känsla och det kan vi verkligen göra i dag, säger Elin Eldebrink till Sportbladet.

För hemmaspelaren Anna Barthold blev matchen den sista i landslagslinnet. Detta efter totalt 125 landskamper.

Hur det blir med nya förbundskaptenen Francisco Pinto, som tog över efter Jurgita Kausaite är oklart.

MATCHFAKTA:
Sverige–Finland 94–45

(14–7, 19–12, 28–14, 33–12)
Poäng, Sverige: Amanda Zahui 18, Binta Drammeh 16, Anna Barthold 15, Elin Eldebrink 10, Farhiya Abdi 9, Ellen Åström 6, Frida Eldebrink 5, Salome Kabengano 5, Martina Stålvant 3, Allis Åström 3, Klara Lundquist 2, Tanya Massamba 2.
Publik: 1 924.

Dela inlägget