Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Lindqvists galna match – Uppsala vann rysare

Det bjöds på stor dramatik när Uppsala Basket på bortaplan besegrade Jämtland Basket. Först efter förlängning gick det att kora en vinnare. Se höjdpunkter från matchen här!

Högdramatiskt när Jämtland förlorade mot Uppsala efter förlängning. Matchen slutade 86–90.

Det här var en väldigt jämn match från början till slut. Jämtland gjorde ett miniryck i slutet av första perioden när de gick fram till 23–17 men Uppsala avslutade med fyra raka poäng och perioden slutade 32–21. Niklas Larsson och Dino Cinac inledde poänggörandet bäst med sju respektive sex poäng under den första perioden.

Andra perioden såg ut ungefär som den första. Ledningen växlade lite mellan lagen men Jämtland var lite vassare och gick till halvtidsledning med 5 poäng, 46–41. Larsson poängbäst i hemmalaget med tio. Tvåpoängsskyttet var jämnt, 61 % för Jämtland och 62 % för Uppsala. Jämtland sköt fina 44 % på treorna jämfört med Uppsalas 29. Jämtland vann returtagningen med 18–14. Jämnt även i antalet turnovers, 8–9. Jämtland utnyttjade dock Uppsalas turnovers bra, hela 17 av Jämtlands poäng kom efter Uppsalas turnovers.

Tredje perioden gick till Uppsala, Alexander Lindqvist gjorde poäng lite när han ville kändes det som. Efter den tredje perioden stod han på 31 poäng varav 11 gjordes under den tredje perioden. För Jämtland fortsatte Larsson att producera poäng. Tre treor från Niklas händer under perioden. Ställningen var 66–68 inför den fjärde perioden.

Uppsala drog ifrån i början av den fjärde perioden. Jämtland hade ingen tur med domsluten milt sagt. Publiken gjorde vad den kunde för att tända hemmalaget och sakta men säkert började Jämtland på att komma i kapp. Stor dramatik i slutsekunderna när Jämtland fick sista anfallet i ställning 77–77. Jaan Puidet tog skott från hörnet med två sekunder kvar men missade. Preston Purifoy tog returen med ryggen vänd mot korgen. Han lyckades vrida runt kroppen i luften och tog ett avslut som inte träffade korgen, men Puidet fick ett finger på bollen och höll på att styra in den men bollen tog i ringen och ut.

Förlängningen blev också dramatisk. Uppsala ledde med 88–86 med ca tio sekunder kvar och fick två straffkast. De missade båda och Jämtland fick chansen till ett sista anfall. En chans till en trea dök upp men avslutet kom aldrig. I stället gick bollen till Jibril Durham som halkade och tappade bollen. Matchen slutade 86–90.

Jibril Durham, spelare i Jämtland:
– Många fouls är ingen ursäkt. Vi gjorde några dumma misstag, bland annat jag. Vi borde ha vunnit, den här förlusten gör ont. Jag tycker vi spelade bättre försvar idag jämfört med förra hemmamatchen. Vi visste att Uppsala skulle spela fysiskt så vi har tränat på det hela veckan. Skönt att det snart är match igen, revanschlustan är stor.

Kevin Gaines, tränare i Uppsala:
– Visst, vi sköt bra i första men Jämtland spelade bra försvar. De gjorde det svårt för oss. Jämtland är svårspelade, det här var ingen lätt vinst. Man uppskattar kämpaglöden hos båda lagen, jag kan tänka mig att det här var en rolig match att se på för publiken. Man kan inte slappna av för en sekund. Jämtland kommer att höra till toppen i år, det här var en riktigt bra vinst för oss.

Torbjörn Gehrke, tränare i Jämtland:
– Det var en väldigt jämn match. Foulproblemen gjorde att jag inte kunde rotera som jag ville. 28–18 i fouls är för mig ofattbart. Mikes femte foul var tung för oss att få, vi hade behövt honom i förlängningen. Jag tycker också att vi kastade bort många bollar i förlängningen. Vi fick ändå chansen när Uppsala missade straffarna i slutet och vi fick en öppen trea men den tackade vi nej till.

MATCHFAKTA:
Jämtland–Uppsala 86–90 efter förlängning

(23–21, 23–20, 20–27, 11–9, 9–13)
Poäng, Jämtland: Dino Cinac 24, Niklas Larsson 19, Mike Bruesewitz 13, Jabril Durham 9, Preston Purifoy 7, Samuel Berkelund 6, Jaan Puidet 3, Anton Kobylak-Berglund 3, Gustav Hansson 2.
Uppsala: Alexander Lindqvist 34, Jonathan Person 18, Andreas Person 15, Axel Nordström 12, Lukas Friberg 3, Odin Lindell 3, Anes Zekovic 2, Sebastian Norman 2, Rickard Eriksson.
Publik: 1 281.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget