Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Mycket på spel för Södertälje: “En seger skulle vara fantastisk”

Efter förra veckans förlust mot Mons Hainaut befinner sig Södertälje Kings i ett kritiskt läge i FIBA Europe Cup. En seger i kväll hemma mot tyska Telekom Baskets Bonn är ett måste. Se matchen på Basketsverige TV!

Vilka: Södertälje Kings-Telekom Baskets Bonn
Vad: 🏆 FIBA Europe Cup
När: Tisdag 15 november, kl 19.00
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: Basketsverige.tv (Säsongskort gäller ej!)

Efter förlusten förra tisdagen mot Belfius Mons Hainaut befinner sig Södertälje i ett kritiskt läge i FIBA Europe Cup. Mons segermarginal blev nämligen större än Södertäljes seger på hemmaplan vilket innebär inbördes fördel för belgarna. Så en seger mot Telekom Baskets Bonn i returmatchen i kväll är i det närmaste väsentlig för svenskarna, men ändå ingen garanti för vidare avancemang. Det hänger nämligen också på poängskillnaden och hur det går när Bonn möter Mons den 22 november. Ett sista halmstrå trots förlust mot Bonn skulle kunna vara att Södertälje blir en av de fyra bästa treorna i grundserien.

– En seger skulle vara fantastisk. Om vi vinner har vi en väldigt god chans att gå vidare till andra omgången. Telekom är det bästa laget i gruppen, favoriten. Vi gjorde en bra match mot dem borta, men vi hade några tillfällen under några minuter när vi inte spelade bra och mot ett sådant här topplag straffar det sig direkt. Vi måste minimera svackorna, vara extremt aggressiva och om vi ger max tror jag att vi kan överraska, säger Södertälje-tränaren Vedran Bosnic inför kvällens match.

I det första mötet på bortaplan mot Bonn förlorade Södertälje med nio poäng. En skillnad var returtagningen som tyskarna vann med 38-29. Dessutom kapitaliserade hemmalaget betydligt bättre på bänkspelarna som gjorde 38 poäng jämfört med motståndarnas åtta. En av dessa är guarden Konstantin Klein, som slutade på 13. Klein spelade föregående säsong i ett annat tyskt lag, nämligen förra årets segrare i FIBA Europe Cup, Fraport Skyliners.

En annan före detta Skyliners-spelare är powerforwarden Johannes Richter. Trots sin unga ålder har 22-årige Richter förutom spel i Skyliners också hunnit skaffa sig ett par säsongers värdefull erfarenhet från det tyska Euroleague-laget Brose Bamberg. I Richter har Bonn en äkta vinnarskalle som bidrar med hög intensitet och stark returtagning på planen.

En av lagets nyckelspelare är den amerikanske komboguarden Josh Mayo som har internationell erfarenhet från spel i Italien, Turkiet och Spanien. En del av säsongen 2014-15 spelade Mayo i Fuenlabrada, som är samma spanska klubb som Ludvig Håkanson för tillfället spelar i. Mayo är en duktig trepoängsskytt med bra bollkontroll och passningsförmåga. Han toppar lagets poängstatistik med 19.5 per match följd av den amerikanske small forwarden Ryan Thompson och centern Filip Barovic från Montenegro. En nykomling är den 23-årige lettiske landslagsspelaren Ojars Silins som togs in som ersättare för skadade Ken Horton, men som visade sig passa så väl in i laget att han stannar ett tag till trots att Horton nu är tillbaka.
– Varken Horton eller Thompson spelade när de mötte oss senast, men nu är båda tillbaka så de är ännu bättre nu. De är bra på varje position, inside, utifrån och i transition. Mot ett sådant här lag måste vi behålla intensiteten och spela över vår nivå. Vår form är bra, vi behövde tiden, nu är vi mycket bättre än i början. Alla är ok, inga skador, förhoppningsvis håller det i sig. Telekom är ett väldigt djupt lag, de har två extremt bra spelare på position fem, flera bra point guards och även på position tre och fyra, många duktiga tyskar, säger Vedran Bosnic.

Just nu toppar Toni Bizaca poängstatistiken i hela FIBA Europe Cup med 23.3 per match, men inte ens Bizaca kan vinna matcher på egen hand. Jämfört med Södertälje är Bonn ett mer fysiskt och atletiskt lag. För att vinna behöver hemmalaget spela smart, med mycket rörlighet i anfallsspelet snarare än att försöka gå en mot en. Viktigt är att inte låta sig stressas av tyskarnas aggressiva försvar högt upp i banan och undvika att hamna i svåra skottlägen långt ifrån korgen. Stark och åtminstone jämlik returtagning är också ett måste för chans till seger. Försvarsmässigt gäller som alltid Bosnics mantra att behålla fokus i 40 minuter. I lagens första möte hamnade Södertälje direkt i ett 13-0-underläge, det vill säga en av de svackor som Bosnic menar måste minimeras i kväll.
– Det här är en stor utmaning och alla är motiverade, väldigt fokuserade. Telekom är ett av de bästa lagen vi har mött de senaste fem åren. De håller samma nivå som Gaziantep, Varese, Frankfurt, Brindisi, avslutar Vedran Bosnic.

Notera att det är fritt inträde i Täljehallen.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget