Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Galen vändning av Södertälje

Södertälje Kings låg ett tag under med 25 poäng mot Telekom Bonn. Men efter en galen andra halvlek kunde de regerande svenska mästarna vända och vinna med 90-89.

Förutsättningarna inför kvällens match i FIBA Europe Cup var ganska klara. Södertälje behövde vinna för att drömmen om avancemang från gruppspelet skulle leva vidare. Efter den första halvleken var det dock ingenting som talade för det. Tyskarna startade ursinnigt och gick fram till hela 37-20 efter den första perioden. Södertälje fick lite bättre ordning på spelet i den andra perioden, men det var ändå tyskarna som drygade ut sin ledning till 18 poäng, 59-41.

Efter halvtidsvilan började hemmalagets enorma upphämtning. Sakta men säkert tog sig Södertälje tillbaka in i matchen och efter tre spelade perioder var underläget “bara” sex poäng. Med drygt två och en halv minut kvar var Södertälje i kapp och förbi, 83-81. Telekom Bonn gav sig dock inte och såg återigen ut att gå mot segern i slutminuterna, men Södertälje vägrade vika ner sig och med fyra sekunder kvar kunde Nick Spires sätta 90-87. Då gjorde det inget att tyskarna fick två straffkast i slutsekunden. Slutresultat 90-89.
– Vi kom ut riktigt starkt i den andra halvan och satte några viktiga skott. Vi gjorde några misstag i början men kom tillbaka riktigt starkt. Vi gjorde några förändringar i halvtid, försökte fokusera på vår gameplan och jobba oss igenom det. Själv försökte jag att komma ut aggressivt, de är stora killar och jag försökte stoppa dem, sedan hittade jag rytmen. Dunkarna och blockarna hjälper till att återfå energi, säger Nick Spires.

Som så många gånger förr var det Toni Bizaca som visade vägen för Södertälje. Kroaten sköt i 32 poäng.

Tack vare segern är Södertälje klart för spel i nästa omgång. Även om det inte är klart med andraplatsen i gruppen, är läget i de övriga grupperna sådant att Kings med sina två segrar är garanterat att gå vidare som en av de bästa treorna om man skulle komma sist i gruppen.
– Jag är väldigt glad, det här är en väldigt stor seger för oss, vi visade karaktär och Telekom är ett fantastiskt lag. Vi pratade om små förändringar i halvtid och tog små steg. Vi slog Telekom Bonn, den här segern är på samma nivå som när vi slog Gaziantep och Varese förra året. Det här är fantastiskt för spelarna. Jag är glad över hur vi kom tillbaka, 25 poängs underläge är tufft oavsett vilket lag man möter, säger Södertälje-tränaren Vedran Bosnic.

MATCHFAKTA / FIBA Europe Cup:
Södertälje–Telekom Bonn 90–89

(20–37, 21–22, 26–14, 23–16)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 32, Tanel Kurbas 13, Nicholas Spires 11, Davis Lejasmeiers 10, Tylor Ongwae 10, Thomas Massamba 9, Delvon Johnson 3, Valter Lindström 2.
Telekom Bonn: Florian Koch 19, Ken Horton 17, Ojars Silins 11, Josh Mayo 11, Anthony DiLeo 9, Filip Barovic 8, Johannes Richter 7, Yorman Bartolo 5, Julian Gamble 2.
Publik: 958.

Dela inlägget