Fotograf: Johan Löf / Bildbyrån

BC Luleå är redo – vill ta steget ut i Europa

BC Luleå gör succé i Basketligan. Och nu vill klubben spela ute i Europa nästa säsong.
– Det är en del av föreningens målsättning att göra det, säger tränaren Peter Öqvist.

Efter sex omgångar av Basketligan herr så står BC Luleå på fem segrar och en förlust, vilket gör att laget ligger högst upp i tabellen. På tisdag väntar hemmamatch mot jumbon Malbas och mycket talar för en ny seger för Luleå.
– De har toppar och dalar i sina insatser. Det gäller att vi behåller fokuset, trots att de har haft en tyngre inledning än oss. Det gäller att vi sätter fokus på vår prestation, säger Peter Öqvist till NSD.se och fortsätter:
– Vi ska inte underskatta Malbas. Då kommer vi få problem.

Är du förvånad över att ni fått en så bra start på serien?
– Förvånad blir man inte, man har inställningen att man vill vinna alla matcher. Men jag är glad över hur vi kommit upp i nivå defensivt. Jag är jättenöjd över mentaliteten och arbetsmoralen i gänget. Men vi kan fortfarande kriga på och vidareutveckla vår offensiv. Vi har massor att göra där innan vi är så effektiva som vi vill vara.

Även om det är tidigt på säsongen så råder det ingen tvekan om att Luleå har större planer än att “bara” fokusera på det inhemska ligaspelet.
– Det jag allra helst skulle vilja göra är att åka ut i Europa och dänga de här lagen i Europa, säger Öqvist till NSD.se.

NSD: Hur aktuellt är det för er att spela i Europa de närmaste åren?
– Du får vända till dig Lasse Mosesson för det exakta svaret, men det är en del av föreningens målsättning att göra det.

Klubbdirektören Lars Mosesson:
– Innan vi pratar om Europa ska vi visa att vi är ett finallag. Och när man är ett finallag ska det finnas ekonomiska förutsättningar för det. Men det självklart, vi har alltid i målsättningen att vi vill komma dit så småningom.

NSD: Är det bara ekonomiska parametrar som avgör när och om det blir? Eller finns det några sportsliga krav?
– I de mindre cuperna har vi totalt tre eller fyra platser. Det finns sportsligt i det också, man måste ha ett spelarmaterial som klarar av det med. Men spelarmaterial beror ju också en hel del på ekonomi.

Tisdagens matcher i Basketligan:
Borås Basket – Uppsala Basket (Boråshallen)
BC Luleå – Malbas (Luleå Energi Arena)
Norrköping Dolphins – Jämtland Basket (Stadium Arena A)

Dela inlägget