Fotograf: Lasse Mikkelsson / BC Luleå

TV: Supervändning av Luleå

Efter en formidabel första halvlek tappade Nässjö Basket allt. BC Luleå kunde på bortaplan vända och vinna med 70-61. Se höjdpunkterna från matchen!

En stark inledning på säsongen av BC Luleå har lett till att man ligger etta i serietabellen efter fyra spelade matcher, och efter fredagkvällens bortamatch mot Nässjö Basket har man utökat ledningen ytterligare.

En jämn första period där lagen följs åt och har varsin offensiv ledare. För BC Luleå är det Adam Rönnqvist som gör lagets första åtta poäng, samtidigt gör Nässjös Auston Barnes hälften av lagets 20 poäng i första perioden, det vill säga tio. Man startar andra perioden på samma sätt och följs åt de första två minuterna. Men efter lite slarvigt försvar av BC åker man på två snabba osportsliga fouls inom loppet av en minut. Det gör att BC helt tappar rytmen både offensivt och defensivt. Man tappar sitt lagspel helt enkelt, det blir stillastående i anfall och man hjälper inte varann i försvar. Nässjö kommer in i ett flow, delvis tack vare att man kan spela Dartaye Ruffin och Jonathan Peleg som fick begränsad speltid i första perioden på grund av foulproblem, men mycket berodde på ett något tafatt BC Luleå som saknade en ledare på planen. Luleå hade flera lägen att minska ledningen inför halvtid, bland annat fyra straffkast den sista minuten innan vilan, men man hade svårt att ta vara på sina chanser och missade tre av de fyra sista straffkasten.

Nässjö vinner andra perioden med 12 poäng, 26–14, och leder i halvtid med 46–36.

En något frustrerad Peter Öqvist försöker få ordning på sitt lag inför andra halvlek, och detta gör han på bästa möjliga sätt. Precis som för Nässjö startar BC Luleås run med att motståndarlaget för en osportslig foul, efter endast en och halv minut spelade i andra halvlek drabbar foulen Nässjös amerikan Barnes. Det verkar ha varit ett startskott som endast Luleås spelare hörde. Man stänger till totalt i försvar, spelar över passningar, pressar, boxar ut, och börjar gå under bollscreens istället för att byta, vilket fungerar utmärkt när Nässjö endast sätter 2 av sina 19 trepoängsförsök. Tack vare sitt fantastiska försvarsspel som leder till många lätta poäng gör Luleå en run på 18 poäng i tredje perioden. BC släpper endast in fem poäng i hela perioden och vinner den med 22–5.

I andra perioden kändes det som att Luleå saknade en ledare på planen, i tredje perioden kändes det som att man hade fem ledare på planen i stort hela tiden. Alla tog för sig och var aggressiva, utan att vara själviska. Nässjö fortsatte att jobba i anfall, dock utan framgång. Ställningen inför sista och avgörande perioden var 51–58, ledning för BC Luleå.

Luleå fortsätter med ett stabilt försvar, och även om Nässjö nu lyckas göra lite mer poäng måste de fortfarande jobba för majoriteten av de. Det är i mitten av fjärde perioden som BC tappar bort några bollar och låter Nässjö breaka som det känns lite oroligt. Men BC skärper snabbt till sig, och när man vårdar bollen och inte låter Nässjö få några snabba layups kan man behålla en ledning på åtta poäng. Med tre minuter kvar sänker BC Luleås Yannick Anzuluni en läcker trea som ger Luleå en 11 poängs ledning och det känns som att den avgjorde matchen. Nässjö försöker chansa i både anfall och försvar, men lyckas inte vända matchen till sin fördel.

Efter en poängsnål fjärde period, 10-12, vinner BC Luleå mot Nässjö Basket på bortaplan med 70-61. Matchavgörande är Luleå tuffa försvar i andra halvlek, då man endast släpper in 15 poäng totalt, vilket är det lägsta ett lag i herrligan har släppt in på en halvlek i år.

Poängbäst i kvällens match var Adam Rönnqvist som landande på 21 poäng med 4/6 treor. Matchens spelare får dock Yannick Anzuluni som bara var en poäng efter Rönnqvist samtidigt som han spelade ett väldigt bra försvar på Nässjös större spelare och han tog hela sex steals i matchen.

MATCHFAKTA:
Nässjö–Luleå 61–70

(20–22, 26–14, 5–22, 10–12)
Poäng, Nässjö: Austin Barnes 10, Kristian Heder Ternell 6, Karim Wazzi 6, William Gutenius 5, Mantas Griskenas 5, Milos Latkovic 4, Jonathan Peleg 4, Dartaye Ruffin 4, Wictor Grenthe 2.
Luleå: Adam Rönnqvist 21, Yannick Anzuluni 20, Tom Lidén 11, Brandon Rozzell 6, Brice Massamba 4, Quinton Upshur 3, Tim Kearney 3, Andreas von Uthmann 2.
Publik: 703.

Text: Joar Mikkelsson (BC Luleå)

Dela inlägget