Fotograf: Bildbyrån (montage)

Öppet brev från spelarna i Uppsala

Uppsala Basket meddelade tidigare i veckan att klubben inte når de intäktsmål man satt upp. Nu vädjar spelarna i ett öppet brev om stöd.

Brevet i sin helhet:
Den andra matchen för säsongen är spelad och vi har inlett säsongen 2016/2017 med två raka segrar. Inget annat lag är förlustfritt så här långt. Mitt i återhämtningen efter den andra matchen möts vi av ett trist besked – föreningen är hårt ekonomiskt pressad.

Vi spelare har märkt av att den ekonomiska situationen i klubben varit ansträngd en tid, men nu är läget allvarligt och det krävs stora insatser för att vända den negativa ekonomiska utvecklingen och rädda klubben. Vi spelare vill med det här öppna brevet beskriva vår syn på läget, visa hur mycket Uppsala Basket betyder för oss och hur gärna vi vill vända utvecklingen till något positivt.

Förra säsongen gjordes en helt unik satsning på ett ungt lag med hemmafostrade spelare, något som aldrig tidigare skådats i svensk basket. Klubbens modiga satsning hyllades och gav eko långt utanför Uppsalas gränser. Själva var vi aldrig förvånade över vår framgång, vi har alltid trott på oss själva och vetat att vi har ett otroligt starkt lag som fortsätter att utvecklas hela tiden.

Vi ser den här säsongen som en möjlighet att fortsätta den unika satsningen vi startat. Med det unga lag vi har är vi samtidigt fullt medvetna om att vi behöver träna både mer, hårdare och bättre än alla andra lag. Vi har sprungit mil efter mil under försäsongen, skjutit tusentals trepoängare och pushat varandra till att bli bättre varenda träning – tidig morgon och sen kväll. Det är, har alltid varit och kommer alltid att vara, en självklar del av vår identitet. För oss finns det bara ett sätt – hard, smart & together!

Vi spelare är stolta att representera vår stad och vår klubb. För oss är Uppsala Basket känslor, glädje och passion. Uppsala Basket är alla oförglömliga ögonblick som bara idrotten kan skapa. Publikvrålet efter en häftig dunk. Klappande händer och jubel under spelarpresentationerna. Publik som klagar på ett dåligt domslut. Motståndare som provocerar hemmapubliken. Det är serielunk, rivalmöten och slutspelsnerv. Läktarcoacher och expertanalyser. Det är ”Byt ut honom!” och ”UPP-SA-LA, klapp-klapp-klapp”. Bara här ryms alla känslor samtidigt. Stolthet och klubbkänsla. Glädje och förtvivlan. Besvikelse efter förlust, eufori efter vinst. Energi, lycka och förväntan. Kärlek och passion. Just det är vad Uppsala Basket är.

Tillbaka till nutid. Det tuffa ekonomiska läget är verkligt. En hemsk känsla av att det kan ta slut infinner sig. Att den modiga satsningen vi gjort skulle kunna vara över, bara så där. I värsta fall gör det ekonomiska läget att vi inte kan slutföra säsongen och staden förlorar allt det som Uppsala Basket är. Blotta tanken på att allt vi gjort kan ta slut är fruktansvärd. Efter en säsongstart där vi som enda lag i årets liga är obesegrade så här långt. Vi kan inte blunda för sanningen, och vi ser att den ekonomiska situationen i föreningen är tuff just nu. Men det är långt ifrån kört och vi viker inte ner oss i första taget. Vi är optimistiska och tror stenhårt på att vi tillsammans med er kan vända på det här.

Nu handlar det om att kämpa för att få föreningen tillbaka på fötter igen och där behöver vi alla bidra på det sätt vi kan.

Så, vad kan vi spelare i laget göra i det här läget? Just nu handlar det om att fokusera på det sportsliga, för det är så vi bidrar bäst. Vi tränar på hårdare än någonsin och gör allt vi kan för att, precis som alltid, förbereda oss inför nästa match. Vårt fokus är att ta emot Norrköping på fredag hemma i IFU Arena. En ansträngd ekonomi kan inte ändra på vår identitet. Vi fortsätter att stötta varandra – en hjälpande hand till den som ramlat, en high five och peppande ord till våra lagkamrater. Tillsammans är vi starka. Vi ger aldrig upp. Winners never quit, quitters never win.

Vi vill med det här brevet vända oss till alla er som också älskar Uppsala Basket. Vi spelare kommer att göra allt i vår makt för att bidra på vårt sätt. Vi kommer att fortsätta kämpa, för det vet vi från basketplanen att det är det enda som fungerar. Men i det här tuffa läget vi står inför behöver vi er hjälp och vi hoppas att ni vill vara med och stötta oss. Vi har alla olika förmågor och kan bidra på olika sätt. Supporter eller sponsor, gammal eller ung. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det enda sättet vi kan klara det här om vi gör det tillsammans. Heja Uppsala!

/Spelarna i Uppsala Basket

LÄS MER: Uppsala Basket når inte intäktsmål

Dela inlägget