Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Nytt europeiskt motstånd väntar i FIBA Europe Cup

Efter utträdet ur Champions League inleder Södertälje Kings nu FIBA Europe Cup med att möta belgiska Belfius Mons-Hainaut på hemmaplan i kväll.

Vilka: Södertälje Kings-Mons-Hainaut
Vad: 🏆 FIBA Europe Cup
När: Onsdag 19 oktober, kl 19.00
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: Basketsverige.tv (Säsongskort gäller ej!)

I förra säsongens Europe Cup var Mons en match från att kvalificera sig vidare till sextondelsfinal, men den före detta Kingsspelaren Darko Jukics straffkast i matchens slutsekund resulterade i stället i enpoängsseger för Jukics dåvarande lag Bakken Bears.

Grupp C i Europe Cup består av tre lag: Kings, Mons-Hainaut och Telekom Baskets Bonn, som möts i en hemma- respektive bortamatch. Ettan och tvåan från varje grupp avancerar från grundserien till nästa omgång, liksom de fyra bäst placerade treorna totalt sett.

I Basketligan herr har Kings hittills vunnit två matcher och förlorat en, utan att visa upp den stabilitet som utan tvekan kommer att krävas i Europe Cup. I förlustmatchen mot BC Luleå gjorde Kings hela 23 turnovers och mot Borås Basket i lördags lyckades man med nöd och näppe vinna efter att ha tappat en 17-poängsledning.
– Inget av lagen gjorde en bra match, varken Luleå eller vi. Antalet turnovers var alldeles för många, vi hade ingen bra kontroll på spelet. Mot Borås spelade vi bättre, visserligen inte så bra i den andra halvan av matchen, men vi vann ändå, säger Södertälje-tränaren Vedran Bosnic och fortsätter:
– Jag ser att vi blir bättre hela tiden. När vi spelade Champions League hade jag precis kommit tillbaka från landslaget. Det har hänt lite i laget också sedan dess; Thomas är med oss men inte längre Cameron. Vi har lite småskador, Tye har en liten skada, men den är bättre.

I Mons-Hainaut har en del förändringar skett sedan förra säsongen då man slutade på sjätte plats i grundserien i den belgiska ligan och sedan slogs ut i kvartsfinalen. Ny i laget är kroaten Ante Delas som 2013 spelade i det kroatiska landslaget som kom fyra i EM, där Delas dock hade en mindre roll. Han har spelat i de traditionella kroatiska lagen KK Split, KK Zadar och även i Cedevita, under samma tid som laget vann den nationella högstaligan.

En annan nykomling är den 213 centimeter långe rumänske centern Alexandru Olah som representerade Rumänien i ungdoms-EM för tre år sedan. Den amerikanske guarden Tre Demps kommer närmast från college och är bland annat en duktig skytt. Hans pappa Dell Demps är före detta NBA-spelare och i dagsläget sportchef för NBA-laget New Orleans Pelicans.
– Vi har följt dem ett par år, och de ligger alltid i topp av den belgiska ligan, det är därför de får spela FIBA Europe Cup. De har sex utländska spelare, många stora spelare på position fem, så de är bra inside. Det är ett erfaret och komplett lag med många bra spelare som gillar att springa i transition. Defensivt försöker de göra många bra saker, jag har sett några matcher från belgiska ligan, fortsätter Bosnic.

Bidrar till kontinuiteten gör den amerikanske forwarden Justin Cage, som har funnits i laguppställningen sedan 2009 och som tidigare spelat i utvecklingslaget 14ers Colorado (numera Texas Legends). Cage är en duktig försvarare och stark och fysisk under korgen. Centern Amaury Gorgemans har spelat i Mons sedan 2010 och har tidigare representerat Belgiens ungdomslandslag. Pointguarden Lionel Bosco, född 1981, gör sin andra säsong i laget och spelade 2015 i det belgiska landslaget som då nådde sextondelsfinalen i EM där man sedan förlorade mot Grekland.
– För vår del är det viktigt att tänka på oss själva, fokusera på vårt spel, även om vi naturligtvis måste förbereda oss för motståndet. Vi har många nya spelare och har inte spelat så många matcher tillsammans. En annan viktig sak är att vi spelar bra försvar och att vi spelar bra i 40 minuter om vi vill åstadkomma ett bra resultat. Vi har bäst chans defensivt, vi behöver vara aggressiva och göra det svårt för dem, de är bra både offensivt och defensivt. Om vi spelar bra försvar ger det oss också självförtroende i anfallsspelet, säger Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget