Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

Seger mot Södertälje i hemmapremiären

I årets första hemmamatch fick BC Luleå tuffaste möjliga motståndare; regerande svenska mästarna Södertälje Kings.

Det blev direkt tydligt att båda lagen var helt inställda på att seger var det enda som gällde. Ett stenhårt försvar och en domartrio som tillät lagen att spela den basket de vill, med mycket fart och fysik i fokus. Fem minuter in stod matchen 4-3 för Luleå och betonades som sagt av fysik och tufft spel vilket resulterade i en hel del turnovers. När hela första perioden hade gått lyste poängsnåla 10-11 på tavlan.

Andra perioden blev mer kontrollerad och framförallt BC Luleå lyckades hålla bättre koll på bollen. För BC Luleå var det mest Yannick Anzuluni som bidrog till poänggörandet med nio poäng i andra perioden. Anzuluni som tillsammans med Tom Lidén ger BC Luleå ett helt nytt djup på de stora positionerna men många centimeter men framförallt förmågan att spela försvar på i princip vilken liten spelare som helst ute på golvet och slita returer ur vilken stor spelare som helst händer under korgarna. Lägg där till Quinton Upshur som härjar i passningsbanor med sina långa arma, kvicka fötter och alldeles utmärkta instinkter så har BC Luleå grunden till vad som kan vara ligans allra jobbigaste försvar att möta. Lagen höll sig nära varandra poängmässigt och inför andra halvlek var det helt jämnt, 29-29.

TV: Anzuluni bakom Luleås rysarseger

Tredje perioden bjöd inte helt oväntat på ännu mer tätt försvarsspel, kamp och Yannick Anzuluni som verkligen fick visa framfötterna i en match där de flesta i blått linne idag hade svårt att hitta flytet på den offensiva planhalvan. Men i princip alla gjorde exakt vad de skulle i försvar och man kunde således hålla matchen fortsatt mycket jämna, inför sista perioden var ställningen 45-44.

Den fjärde perioden blev inte helt odramatisk. Lite oklarheter kring domslut höjde temperaturen och ljudnivån inne i Luleå Energi Arena till nivåer som nog inte går att hitta någon annan stans inom svensk basket förutom samma arena när Luleå Basket spelar. Den stämningen höll sig hela vägen in i mål och det sista anfallet blev en syn som publiken i Luleå nog kommer få se fler gånger. En Tom Lidén som spelar utmärkt försvar på en betydligt mindre guard som helt enkelt inte kommer förbi honom och istället måste skjuta över honom vilket inte är helt lätt med tanke på hans 202 centimetrar.

Tom Lidén och Yannick Anzuluni har redan nämnts som starka spelare för hemmalaget men även Adam Rönnqvist bidrog med 12 poäng och nio assist. Även Quinton Upshur bidrog med en mycket hög defensiv kapacitet.

MATCHFAKTA:
Luleå–Södertälje 61–59

(10–11, 19–18, 16–15, 16–15)
Poäng, Luleå: Yannick Anzuluni 22, Quinton Upshur 12, Adam Rönnqvist 12, Tim Kearney 4, Jonathan Larsson 3, Tom Lidén 3, Denzel Andersson 3, Andreas von Uthmann 2.
Södertälje: Toni Bizaca 18, Davis Lejasmeiers 9, Tanel Kurbas 8, Nicholas Spires 6, Thomas Massamba 5, Tylor Ongwae 4, Cameron Rundles 3, Valter Lindström 2, Adam Ramstedt 2, Delvon Johnson 2.
Publik: 1 829.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget