Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

TV: Södertälje vann finalreprisen

Södertälje Kings vann finalreprisen mot Norrköping Dolphins med 79-59. Läs mer och se höjdpunkterna från matchen!

Frånvaron av skönspel i premiärmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins var påtaglig och sekvenserna med underhållningsvärde lätt räknade. Matchen var jämn och oviss ända fram till slutet när Kings gjorde ett ordentligt ryck som ledde till seger med hela 79-59, ett resultat som mest speglade den fjärde perioden. Poängbäst i Kings blev Tanel Kurbas med 15 och i Dolphins Cole Darling med 16. Joakim Kjellbom gjorde en knapp double-double, 11/10.

Dolphins nytillskott Mikkel Plannthin påminde en hel del om Skyler Bowlin och hans intensiva spelstil och gav Thomas Massamba och Davis Lejasmeiers minimalt med utrymme i anfall. En av Norrköpings andra nykomlingar och tillika lagets poängbäste, Cole Darling, visade direkt från start upp sin rörlighet och sitt starka skytte. Darling kan inte lämnas obevakad men är samtidigt svårförsvarad i all sin snabbhet.

Med tanke på den korta tid Massamba har varit i laget gjorde han en fullt godkänd insats, fick mest speltid i laget (34:02) och slutade på siffrorna elva poäng och sju returer. När han har nött in Kings system med resten av laget kommer han med största sannolikhet att vara en avgörande nyckelspelare. Nicholas Spires har utvecklats under sommaren med landslaget och har som en av få återvändare värdefull kunskap om Vedran Bosnics spelfilosofi. Det innebär att Spires kommer att bli ännu mer värdefull för laget den här säsongen. Det är ju ingen enkel uppgift att matchas mot Joakim Kjellbom, men Spires gör det bra.

Se höjdpunkter från matchen:

Två publikfriande alley oops i rad av Delvon Johnson, assisterade av Davis Lejasmeiers respektive Massamba, föranledde en timeout från Dolphins håll efter bara en och en halv minut spelade av q2. Timeouten var dock i det närmaste verkningslös eftersom Kings fortsatte hitta rätt till korgen, medan motståndarna kämpade med att hitta rytmen. Ett par treor av Lejasmeiers respektive Massamba utökade ledningen till 26-18.

Både q2 och q3 var jämna poängmässigt sett och speglade i mångt och mycket två lag som har många duktiga spelare, men som måste fortsätta jobba på lagspelet och förmågan att förutse vad lagkamraterna såväl som motståndarna har tänkt sig härnäst. Samtidigt, ur Kings perspektiv, ingav dagens ligamatch betydligt mer hopp än de föregående Champions League-matcherna.

En kingsspelare som fortsätter i uppförsbacke är Cameron Rundles, som inte har visat upp sin rätta potential i sitt nya lag än. Det blir extra synligt eftersom Rundles är tänkt att vara en av de ledande pointguarderna. Laget behöver ju kunna bygga sitt anfallsspel på stabilitet och förtroende till dem på bakplan. Förhoppningsvis har han dock snart nått toppen av den där backen. Valter Lindström var däremot på bra spelhumör och bidrog med nio poäng på sina 13:13 minuter.

Den tredje perioden inleddes lite tvekande av Kings, med missförstånd och turnovers, vilket Norrköping inte var sent att utnyttja och därmed överta ledningen. Hemmalaget lyckades dock steppa upp och fortsätta sida vid sida med Norrköping poängmässigt sett, bland annat tack vare Tanel Kurbas som hettade till i perioden.

Dolphins försvar resulterade emellanåt i fouls till följd av aggressiviteten. Abdou Medjedoub fick i uppgift att försvara Spires när Kjellbom vilade vilket ledde till två snabba fouls varav en osportslig, men när Kjellbom återvände var det å andra sidan Spires som fick samma defensiva utmaning.

Allt eftersom de sista tio minuterna räknades ned övertog hemmalaget kontrollen på planen och var när fyra och en halv minut återstod uppe i en 15-poängsledning, som Norrköping inte kunde rubba. Det var som redan konstaterat två lag som har en lång väg att gå till förra säsongens spelmässiga harmoni, men det var trots allt en positiv tendens att Kings lyckades vinna så pass stort mot ett favorittippat lag som Norrköping Dolphins.

MATCHFAKTA:
Södertälje–Norrköping 79–59

(16–12, 18–17, 19–20, 26–10)
Poäng, Södertälje: Tanel Kurbas 15, Toni Bizaca 13, Nicholas Spires 12, Davis Lejasmeiers 11, Thomas Massamba 11, Valter Lindström 9, Cameron Rundles 4, Delvon Johnson 4.
Norrköping: Cole Darling 16, Joakim Kjellbom 11, Johnell Smith 8, Mikkel Plannthin 7, Dejan Jeftic 6, Mikael Lindquist 6, Tim Schüberg 3, Abdou Medjedoub 2.
Publik: 682.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget