Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Ligapremiär mot Norrköping

Det har blivit dags för ligapremiär i Basketligan herr mellan förra säsongens finalister Södertälje Kings och Norrköping Dolphins, varav den sistnämnda har behållit en stor del av kontinuiteten.

Visserligen har de tongivande spelarna Jaka Brodnik och Joshua Hairston försvunnit, men ersatts av den före detta Nässjö-forwarden Cole Darling som snittade 15.1 poäng förra säsongen och den danske guarden Mikkel Plannthin, som spelade i EcoÖrebro säsongen 2014/15.

Plannthin kommer närmast från danska Bakken Bears, som liksom Kings har deltagit i både FIBA Europe Cup och nu i Champions League. En annan nykomling är den bosniske forwarden Dejan Jeftic, som spelade i Kings under en del av säsongen 2010/11. En annan nässjöspelare som har tillkommit är också forwarden Andre Medjedoub.
– Norrköping är ett av de mer erfarna lagen i ligan. De var väldigt smarta under sommaren och försökte behålla alla viktiga spelare. De har fyra spelare kvar från startfemman förra året; Lindquist, Johnell, Schüberg och Kjellbom. Det är ett lag som spelar bra tillsammans och har bra coacher. Plus att de också har ett par nya bra och intressanta spelare, säger Vedran Bosnic inför mötet med silvermedaljörerna från föregående säsong och fortsätter:

– Darling spelar på position tre och fyra och är väldigt bra. Sedan har de Dejan Jeftic, den bäste skytten, som spelade en kortare period i Södertälje för några år sedan, han har styrka och spelar på position fyra. Den före detta örebrospelaren Plannthin är en väldigt bra skytt och passar in i hur de vill spela i år, de kommer att spela mycket snabbare. Nu i början kommer vi att se var vi båda står.

Satsningen på Champions League fick sig en rejäl törn när finska Kataja Basket i premiärmatchen besegrade Kings med förkrossande 39 poäng. En ärofylld seger blev det visserligen för Kings i returmatchen, men inte med de 40 poäng som hade behövts. Efteråt uttryckte Katajas headcoach Greg Gibson sin förvåning över att poängskillnaden blev så pass stor i den första matchen, medan Vedran Bosnic konstaterade att Kings prestation mot Kataja inte ens skulle ha räckt till seger mot Basketligan herrs mindre bra lag.

Bosnic nämnde frånvaron av dominanta guarder och vikten av att alla måste hitta sina roller i laget. Unge Valter Lindström jämförde han med en några år mindre erfaren upplaga av Mike Joseph, eller Nicholas Spires när han återvände från Spanien, och benämnde Lindström som de kommande två årens projekt. Den betydligt mer rutinerade Cameron Rundles försöker hitta sin plats i laget, Henrik Sjölin och Filip Kovacek tillhör bänken och Davis Lejasmeiers är inte i första hand pointguard.

Beskedet om att landslagsguarden Thomas Massamba gör comeback i Kings-linnet lagom till premiären var därför ytterst välkommet. Massamba har en proffskarriär i Europa i ryggen, senast i Sigal Prishtina i Kosovo, där han dock begränsades av skadeproblem. När han nu återvänder till Sverige och Södertälje är det för att tillföra rutin, stabilitet och ledarskap till ett ungt och osynkroniserat lag.
– Massamba är en spelare som jag har känt i tio år. När han senast var i Södertälje jobbade jag mycket med honom, tränade med honom innan han åkte utomlands. Jag är väldigt glad att han är tillbaka i Sverige. Han kommer att ge oss erfarenhet och styrka. Eftersom han också spelade i landslaget har vi nyligen tränat tillsammans, det enda är att han har nya lagkamrater och inte heller har spelat med Kings de senaste åren. Men han kommer att hjälpa oss, säger Bosnic.

Rundles kommer från en av Kings före detta FIBA Europe Cup-motståndare, Falco KC Szombathely, där också den före detta kingsspelaren Dino Butorac spelade. 28-årige Rundles har värdefull erfarenhet från andra europeiska ligor. Esten Tanel Kurbas spelade fram till föregående säsong i BC Tartu (Tartu Rock) som Kings tidigare har mött i FIBA EuroChallenge, och spelar för första gången i ett lag utanför Estland.

Delvon Johnson delar centerpositionen med Nicholas Spires och kommer senast från Oettinger Rockets Gotha, som spelar i den tyska andraligan. Han har erfarenhet från proffsspel i flera olika länder, var ett tag i Uppsala Basket och spelade under skoltiden i NCAA-laget Arkansas Razorbacks. Returtagning tillhör en av Johnsons starka sidor.

Tylor Ongwae är en kenyansk small forward som har erfarenhet från collegespel i ULM (University of Louisiana at Monroe) Warhawks där han lämnade stort avtryck genom att vara poängledande två säsonger i rad. Förra säsongen spelade Ongwae i Solna Branten BK som vann Basketettan. Offensivt har han redan utmärkt sig med 17.5 poäng i snitt i de två Champions League-matcherna och kommer bli intressant att följa framöver.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE PREMIÄRMATCHER:
2016-10-08 16:30 Södertälje Kings – Norrköping Dolphins (Täljehallen)

Du vet väl att du ser alla matcher i Basketligan herr på Basketsverige.tv?

Dela inlägget