Fotograf: FIBA Europe (montage)

Inget fortsatt spel i Champions League trots seger

Södertälje Kings behövde vinna med 40 poäng mot Kataja Basket för att ta sig vidare till Champions League. Det blev visserligen seger för Kings, men “bara” med 66-59.

En match så pass ojämnt villkorad som att Södertälje Kings behövde vinna med 40 poäng skulle knappast komma att bli en nagelbitare, det insåg nog de flesta redan innan matchstart.
Så även om det faktiskt blev Kings som tog hem segern med 66-59 är det Kataja Basket som välförtjänt tar en plats i Champions Leagues gruppspel, medan Kings även i år får spela i FIBA Europe Cup.
– Vi vann mot ett väldigt bra lag, de dödade oss med 39 poäng i den första matchen. Både defensivt och offensivt var vi ur rytm då och gjorde inte vad vi skulle. Bra är att vi slog Kataja som förtjänar att gå vidare i Champions League. Plus 17 returer gav oss chansen att vinna matchen och vi höll dem på runt 60, säger Södertälje-coachen Vedran Bosnic efteråt.

Inledningsvis öppnade idel missförstånd i Kings försvar upp för Kataja att göra några enkla poäng. Framför allt under korgen utnyttjade gästerna situationerna som uppstod när motståndarnas hjälpförsvar lämnade spelare mer eller mindre fria under korgen. Hemmalaget slet desto mer för poängen men fick en viktig energiinjektion när nye amerikanen Delvon Johnson hittade rätt tillfälle att dunka. När Davis Lejasmeiers satte ytterligare tre minskade det poängmässiga avståndet till 9-16. Tylor Ongwae blev tillsammans med Cameron Rundles poängbäst i Kings med 17.
– Vi har varit tillsammans i två veckor, vi har fortfarande mycket att göra, men vi kommer att komma dit vi vill. Vi tog inte med tillräckligt med energi i den första matchen, men det var en annan match idag. Vi är fortfarande inte där, men under de kommande veckorna har vi mycket att göra och kommer att utvecklas. Tajmingen, spelet och utrymmet på planen är saker vi måste jobba på, säger Tylor Ongwae.

Den före detta Euroleaguespelaren Teemu Rannikko krävde sträng bevakning som kostade ett antal fouls, men poängen stannade på blygsamma två trots att han spelade strax över halva matchen. Den kanadensiske landslagsguarden Daniel Mullings offensiva framfart var svårhanterlig. Med kreativa och vågade drives satte han fart in i det målade området omgiven av Kings försvar, och lyckades allt som oftast göra poäng eller få med sig en foul.
– Det känns bra, allt hårt jobb vi har lagt ned, som coach har lagt ned, det betalade sig. Vi visste att det är annorlunda att vara på bortaplan och att de skulle komma ut med energi nu. De presterade som vi hade förväntat oss, de spelade bra, ingen underskattning från vår sida, kommenterade Daniel Mullings.

Bra försvar från Kings sida belönades med flera steals och plötsligt såg Kataja inte riktigt så stabilt ut som i inledningen av matchen. Men lite för många av hemmalagets bollinnehav övergick i turnovers, orsakade av stress till följd av motståndarnas defensiva press.
– Vi hade 15 turnovers, alla vet att jag tycker de ska vara under 12. Efter första perioden var jag väldigt arg; i en-mot-en-situationerna, försvarsmässigt, slog de oss. Men efter den reaktionen gjorde Kataja bara fem poäng mot våra 17 i andra perioden, säger Vedran Bosnic.

I början av den andra perioden var hemmalaget för första gången i ledning efter fint samarbete under korgen på den offensiva planhalvan och igentäppta luckor i försvarsspelet. Resterande del av perioden var inte den mest händelserika, Kataja hade stora problem att komma till avslut och Kings kunde gå till halvtidsvila med en åttapoängsledning. Q3 fortsatte i ett behagligt tempo och poängen ökade synkront för båda lagen med elva, vilket innebar oförändrat läge inför den sista quartern.
– Våra förberedelser har inte varit ok, vi hade tre försäsongsmatcher mot finska lag som inte var så bra. Vi signade också två spelare sent, Johnson och Bradley. Men när jag ser tillbaka nu är det ok, sättet vi gjorde det på. Jag var chockad efter den första matchen, poängskillnaden var så stor. Kanske hade Kings inte tillräckligt med tid för förberedelse, kanske hade vi lite mer. Vi spelade i totalt åtta quarters och sex av dem var ok för oss. Returtagningen och transitionsspelet var två anledningar till varför vi vann den första matchen, alla var ute där och sprang, säger Katajas headcoach Greg Gibson.

Att den fjärde perioden blev en transportsträcka var oundvikligt med tanke på ställningen när tio minuter återstod. Då var ett litet inslag som samarbetet mellan Tanel Kurbas och Nicholas Spires som ledde till en alley oop välkommet. Och mot slutet av matchen hejade hemmapubliken fram sitt lag till seger, vilket gav ett värdigt slut på Champions League.
– Jag oroar mig mycket, lite mer än förra året eftersom vi har förlorat så många spelare, nästan hela startfemman, Dino, Skyler, Mike, Chris, Aaron. Kvar är Davis, Nick och Bizi, de andra måste förtjäna respekten. Det här är det nya Kings 16/17, nya karaktärer, vi får se vad de kan göra, avslutar Vedran Bosnic.

MATCHFAKTA:
Södertälje–Kataja 66–59

(18–22, 17–5, 11–11, 20–21)
Poäng, Södertälje: Cameron Rundles 17, Tylor Ongwae 17, Tanel Kurbas 10, Nicholas Spires 6, Toni Bizaca 5, Delvon Johnson 5, Davis Lejasmeiers 4, Adam Ramstedt 2.
Kataja: Byron Wesley 19, Daniel Mullings 14, Joey King 7, Vesa Mäkäläinen 7, Nino Johnson 4, Tommi Huolila 4, Jarekious Bradley 2, Teemu Rannikko 2.
Publik: 1 372.

(Kataja vidare med sammanlagt 156–124)

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget