Fotograf: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Slöjförbud hindrar basketspelare

18-åriga Noha Berhan får inte spela för Huddinge i Basketettan. Anledningen? Hon bär slöja.

– Det känns trist, verkligen. Jag får ju spela i U19 men inte i Basketettan. Det låter så dumt, säger Berhan till SVT Sport.

Internationella Basketbollförbundet (FIBA) tillåter nämligen inte huvudbonader för att de kan utgöra en säkerhetsrisk.
– Om man inte får ha slöja på grund av en skaderisk, varför får jag spela match överhuvudtaget? Om det verkligen är anledningen. Jag tycker det är jättesjukt, säger Berhan.

Svenska Basketbollförbundet (SBBF) lyfte för två år sedan förbudet mot slöja på alla nivåer utom för de två högsta ligorna, Basketligan och Basketettan. Förbundet gav Noha Berhan dispens att spela kvalet till Basketettan i våras, men avslår nu hennes ansökan om dispens för ligaspelet.
– Vi följer regelboken och FIBAs stadgar helt och hållet och är man medlem så följer man deras regler och deras regelbok, säger förbundsordförande Mats Carlsson till SVT Sport.

Förbudet mot huvudbonader har orsakat protester runt om i världen och senare i höst ska FIBA ta beslut om de ska ta bort förbudet.

Att spela utan slöja är inte ett alternativ för Noha Berhan.
– Slöjan är en del av min identitet. Det är exakt samma sak som att jag frågar någon annan person att ta ifrån en del av deras identitet. Jag ska inte ens behöva bli ifrågasatt, det är en del av mig.

Dela inlägget