Fotograf: Montage

Södertälje kliver in i Champions League

I kväll inleds den nya europeiska basketligan The Basketball Champions League som drivs av FIBA i partnerskap med tio europeiska basketligor.

Det enda svenska laget som finns med bland totalt 52 är Södertälje Kings som möter finska Kataja Basket i bäst av två matcher, där den första spelas i Finland i dag klockan 17.30 svensk tid, och den andra i Täljehallen på torsdag 29 september.

Från början skulle Södertälje och Kataja ha mötts i den första omgången, men i och med att antalet deltagande lag utökades flyttades de båda lagen upp en nivå till omgång två vilket innebär att vinnaren blir direktkvalificerad till gruppspelet.

Södertälje står ännu en säsong inför ett omfattande lagbygge, kanske större än på länge. Av dem som får anses tillhöra de mer erfarna med mycket speltid i laget finns bara Toni Bizaca och Davis Lejasmeiers kvar från förra säsongen. Dessutom avslutade Vedran Bosnic nyss sitt coachuppdrag för landslaget i EM-kvalet, vilket innebär kort tid till förberedelse inför Champions League, vilket han beklagar:
– Vi är inte på toppnivå, just nu är vi ett medelmåttigt lag och det är väldigt synd att Champions League börjar så pass tidigt. Vi har bara haft en dryg vecka tillsammans, själv kommer jag ju direkt från landslagsspelet. Men vi ska försöka spela bra och kontrollerat.

Bosnic ser den nya lagsammansättningen som en utmaning, på både gott och ont:
– Jag är positiv så klart, jag vill utveckla dem. Det är ett annat lag och vi förlorade många spelare från förra året, vi får verkligen börja från början. Men de har solid potential – Nick, Adam, Valter, Henke, Ludvig Svanström – jag vill pusha de unga spelarna och försöka hitta balansen i laget. Jag är positiv, men vi får se vilken nivå vi kan komma upp i, säger han och konstaterar att motståndarlaget Kataja står inför en liknande utmaning med spelare som måste hitta sina nya roller:
– De har ett nytt lag liksom vi. De har ansträngt sig för att hitta rätt på marknaden och de spelare de har signat är väldigt dyra. De har bytt coach också; (Greg) Gibson har gått från Bisons (Loimaa) till Kataja. Vi måste kontrollera returtagningen och vilka skott vi ska ge dem. De kommer försöka skruva upp tempot, de är väldigt duktiga i transitionen, och de kommer försöka göra mycket poäng eftersom poängskillnaden är viktig. Vi behöver matcha upp dem fysiskt och hitta intensiteten i vårt nya lag.

Champions League grundades av FIBA i syfte att vinna tillbaka terräng på den europeiska basketmarknaden och räknas som den tredje högsta ligan i Europa efter den högsta stängda ligan Turkish Airlines Euroleague och den näst högsta, Eurocup. Totalt 52 lag kommer att delta i Champions League säsongen 2016-17. Av dessa är 32 direktkvalificerade genom sportsliga meriter till gruppspelets totalt 40 platser medan övriga 20 lag måste försöka spela sig till en av de återstående åtta platserna genom att möta varandra.

Kvalificeringen består av två omgångar. Åtta lag tävlar i den första omgången om att vara bland de fyra som kvalificerar sig vidare till omgång 2 dit ytterligare 12 lag (däribland Kings och Kataja) är direktkvalificerade. Dessa 16 lag möts i den andra omgången där de åtta bästa sedan placeras in i pool A-E i gruppspelet tillsammans med de andra redan kvalificerade 32 lagen.

FÖLJ MATCHEN HÄR (LIVESCORE)!

Här är Södertäljes trupp:
Ludvig Svanström, Henrik Sjölin, Valter Lindström, Davis Lejasmeiers, Toni Bizaca, Mich Petersen, Adam Ramstedt, Tylor Ongwae, Nick Spires, Filip Kovacek, Cameron Rundles, Delvon Johnson, Tanel Kurbas

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget