Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Jämtlandsseger i cupstarten i Umeå

En stark och intensiv andraperiod la grunden till Jämtland Baskets seger borta mot Umeå BSKT, 89-81.

Under fredagskvällen inleddes försäsongsturneringen Umeå BSKT Cup där Umeå, Jämtland och BC Luleå ingår. Först ut var Umeå mot Jämtland. Efter en poängmässig jämn inledning där Umeå var i förarsätet efter den första perioden, 26-23, så var det gästerna från Östersund som tog över helt i den andra perioden. 28-12 i perioden gav 51-38 i halvtid. En ledning som Jämtland sedan höll hela vägen in i mål.

Båda lagen saknade ett par spelare. I Umeå saknades trion Johan Pierre, Johan Rönström samt nye USA-guarden Gerald Williams på grund av skador. Jämtland kom till spel utan ryggskadade Jaan Puidet.
– Summan är att de gör lite för mycket poäng mot oss, vi kan inte kontrollera tempot, med det vill jag ändå säga att David Jallow, Albin Frank och Robin Alm gjorde ett bra jobb och lirade basket utan tvångströja. Sedan måste de utvecklas, säger Umeås headcoach Jesper Gustavsson till VK.s basketblogg och fortsätter:
– Efter halvtid lärde vi oss att spela mot pressen och trots alla turnovers (23 totalt) så klarade vi 81-89. Vi hade chansen i slutet, men då blev vi rädda att avsluta.

Torbjörn Gehrke, Jämtland:
– Umeå såg bättre ut än väntat med tanke på skadorna på tre guarder och det var monstersvårt mot dem i returtagningen, men å andra sidan kunde vi utnyttja vår mindre storlek till att göra det svårt för dem, stjäla bollar och sätta upp en del öppna treor, det gav en del lätta poäng.
– Allt som allt viktigt att kunna skapa ett sätt att vinna trots skräpigt spel. Jag tog timeout ett par minuter från slutet och sade att spelarna antingen kunde ge bort matchen, eller så ta hand om det här och inte låta det vara bekvämt för Umeås stora killar.

MATCHFAKTA:
Umeå–Jämtland 81–89

(26–23, 12–28, 23–17, 20–21)
Poäng, Umeå: Josh Wolfram 18, George Valentine 17, André Nilsson 15, Egal Saleman 10, Albin Frank 8, Robin Alm 7, David Jallow 6.
Jämtland: Jabril Durham 16, Mike Brusewitz 14, Niklas Larsson 13, Dino Cinac 11, Preston Purifoy 10, Samuel Berkelund 10, Anton Kobylak-Berglund 9, Gustav Hansson 5, Olle Lundqvist.

Turneringen fortsätter under lördagen då Jämtland ställs mot BC Luleå (kl 14).

Dela inlägget