Fotograf: Peter Holgersson / Bildbyrån

Kjellbom: “Vi hamnade i en väldigt tuff grupp”

Från land till land. Från hotell till hotell. Efter sommaren med landslaget är nu Joakim Kjellbom tillbaka i vardagen med Norrköping Dolphins.

Klockan fem på fredagsmorgonen gick bussen mot Skavsta. Flyget tar Norrköping Dolphins ned till Polen och en fyrlagsturnering med de inhemska lagen Anwil Wloclawek, Polpharma och Trefl Sopot. Många trötta försäsongsben börjar nu hitta formen till ligapremiären den 8 oktober borta mot de regerande mästarna Södertälje Kings.

Joakim Kjellbom, 37 år ung, har haft en speciell sommar till skillnad mot resten av laget, även om träningar, matcher, gemensamma luncher och taktiska genomgångar varit vardag oavsett hur årets varmaste månader varit upplagda. Men ett EM-kval mot tuffa Ryssland och Bosnien-Hercegovina, samt ett gäng timmars resande, har tärt på den 213 centimeter långa kroppen.
– Mest skönt är det att komma hem så man slipper bo i en ryggsäck, tänkte jag säga. Att få ett normalt liv igen och komma in i de vanliga rutinerna. Det är jobbigt att åka från hotell till hotell under två månaders tid. Det är massor av träningar, mycket resande och efter en månad kände man att det var ganska jobbigt. Nån räknade och sa att det var 55 dagar totalt denna sommar, säger Kjellbom på en av spelarbänkens stolar i Stadium Arena.

Dödens grupp
Torsdagskvällens träning skulle precis börja. När han blickar tillbaka på EM-kvalet, med fyra raka förluster, gör han det med blandade känslor.
– Vi lyckades inte ta oss till EM-slutspelet nästa år – och det var ju vårt mål. Vi hamnade i en väldigt tuff grupp, men förberedde oss så nära max vi kunde. Tre av fyra matcher torskade vi på ett skott, det var små marginaler. Vi satt i positionen att vinna matcherna i alla fall, och vi kunde inte förberett oss så mycket bättre, säger Kjellbom till Dolphins hemsida.

Både Ryssland och Bosnien-Hercegovina har två namnkunniga lag – speciellt ryssarna.
– De har inte förlorat en match på hela sommaren, inte bara under kvalet utan träningsmatcher också. De kommer slåss om medaljerna nästa år. Bosnien är lika bra som de andra storlagen, men vi gjorde en bra match både hemma och borta mot dem, menar Kjellbom.

Under korgarna matchades han även mot NBA-meriterat motstånd. Rysslands Timofey Mozgov avrundade senaste NBA-säsongen med att vända 1-3 underläge i finalen mot Golden State Warriors och belönades med sin första championship ring. Kommande säsong spelar han med Los Angeles Lakers. Men Bosniens Jusuf Nurkic imponerade mest på den svenske stjärncentern.
– Han är vansinnigt duktig. Han är så stark och är förmodligen den bästa postspelaren i anfall i hela Europa. Men nu var det inte bara han som var bra i Bosnien, det var hela laget.

Från Luleå i norr till Borås i ”söder” har åsikterna varit ganska spridda kring kvalets utgång. Läser ni något vad som skrivs?
– Jag vet att de yngre läser ganska mycket. Själv läser jag i princip ingenting. Jag vet inte vilka det är som skriver, men vi kan betydligt mer basket än dem. Så vad andra skriver intresserar mig inte. Det som är viktigt är vad Vedran (Bosnic, förbundskapten) och grabbarna i laget säger. Vi vet när vi gjort något bra eller något mindre bra, säger Jocke och fortsätter:
– Man ska inte lyssna allt för mycket på vad som sägs och skrivs i media, när de tycker man gjort en bra eller dålig match. Ibland kan jag tycka jag var jättedålig och gjorde en del missar, men stannade på 28 poäng och blir höjd till skyarna. Sen nästa match kan jag göra 14-15 poäng, göra allt rätt i försvar men så tycker tidningarna att jag varit sådär.

Du har innan sagt att om ni inte tog er till EM skulle detta bli din sista landslagsresa.
– Det är inget beslut hugget i sten, men jag skulle tro att jag är färdig. Jag har hört att det kommer bli ett annat upplägg framöver, att de gör ett uppehåll mitt under säsongen och spelar kvalmatcher, sen ytterligare ett break lite längre fram. Då behöver man inte offra en hel sommar, det hade jag inte klarat. Jag har inte stängt dörren helt och skulle nån av de större killarna göra sig illa, eller om jag skulle behövas på annat sätt, så är ju kroppen igång och mitt under säsong.

Dolphins då? Är ni i fas?
– Jag har som sagt gjort en träning nu och inte lärt mig de nya spelen helt. Som alltid, oavsett var man står, finns det möjlighet att utvecklas under säsongen. Matcherna i början är också viktiga och det gäller att vi är med direkt. Jag kanske kan utvärdera bättre efter Polen. Men enligt Adnan (Chuk) har grabbarna kört på hårt och är i bra form.

Dolphins spelar lördag mot Anwil Wloclawek. Vinnaren ställs i en final mot vinnaren mellan Polpharma och Trefl Sopot på söndag. Förlorarna spelar match om tredjeplatsen.

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget