Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Sverige avslutade med knapp förlust

Sverige gav Ryssland en rejäl match när EM-kvalet avslutades under lördagen. Men ryssarna var lite starkare i den andra halvleken och vann med 63-59.

I en dryg halvlek kunde det svenska laget verkligen matcha redan EM-klara Ryssland borta i ryska Krasnodar. Ludvig Håkanson, totalt 15 poäng, gjorde en briljant första halvlek och det var helt lika, 33-33 efter halva matchen.

Ryssland såg sedan ut att gå mot en ganska klar seger efter tre perioder och ställningen 51-41. Men Sverige gav sig inte i slutronden, och med mindre än två minuter kvar kunde Tobias Borg få ner underläget till endast en poäng, 58-59. Thomas Massamba fick sedan två straffkast med 50 sekunder kvar, missade dock det ena och 59-59 på tavlan.

Dessvärre för svensk del så foulade “Ludde” Håkanson Sergey Bykov med 35 sekunder kvar. Bykov gjorde inga misstag, satte både sina kast, och när Alexander Lindqvist sedan missade chansen att ta matchen till förlängning, så kunde i stället Sergey Karasev avgöra från straffkastlinjen.
– Vi åkte till Ryssland för att vinna matchen och för att visa karaktär. Samtliga spelare gör ett mycket bra jobb och respekterar varje minut de får i landslaget. Jag är väldigt stolt över laget och hoppas att de känner att de fått fått mycket erfarenhet från de två senaste veckornas högkvalitativa matcher, säger förbundskapten Vedran Bosnic i ett pressmeddelande efter matchen.

MATCHFAKTA:
Ryssland–Sverige 63–59

(12–18, 21–15, 18–8, 12–18)
Poäng, Ryssland: Sergey Bykov 15, Sergey Karasev 12, Dmitry Kulagin 9, Dmitry Khvostov 8, Timofey Mozgov 7, Semen Antonov 5, Andrey Vorontsevich 5, Andrey Zubkov 2.
Sverige: Ludvig Håkanson 15, Tom Lidén 10, Alexander Lindqvist 6, Nick Spires 6, Thomas Massamba 5, Tobias Borg 4, Joakim Kjellbom 4, Jonathan Person 3, Martin Pahlmblad 3, Chris Czerapowicz 3.

_________________________________________________________________________
INFÖR:

Idag avslutar Sverige EM-kvalet med bortamatch mot Ryssland. En match som spelas i Krasnodar och startar kl 13.00 svensk tid. Matchen sänds på TV12.

Det är redan klart att Ryssland vinner gruppen och därmed är kvalificerade för EM-slutspelet nästa sommar. Bosnien-Hercegovina slutar tvåa i gruppen och Sverige kommer på tredje och sistaplats. För svensk del jagar man första kvalsegern.
– Flygresan tog 13 timmar men vi kommer att få en bra träning innan matchen. Vi kommer att ge allt, precis som vi gjort sedan den 31 juli då vi samlades för första gången, säger förbundskapten Vedran Bosnic inför matchen.

Här kan du följa alla lördagens matcher poäng-för-poäng:

Dela inlägget