Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Sverige föll i rysare – drömmen om EM borta

7 120 åskådare satte ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket. Men trots det föll Sverige i måstematchen i EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina, 76-78.

Det blev en riktigt spännande avslutning av Sveriges måstematch mot Bosnien hemma på Hovet. Efter att Dino Pita satt en trepoängare för Sverige var det helt lika, 62-62, i början av slutperioden. Minuterna därefter såg Bosnien ut att springa i väg mot segern, och ledde med nio poäng när inte ens fem minuter återstod.

Men Sverige gav sig inte och påhejade av fler än 7 100 åskådare (de flesta i gult) kröp Sverige närmare och närmare. Bara tre poäng skiljde mellan lagen när matchen gick in i slutminuten. Det krympte till två. Med 13 sekunder kvar fick Jonathan Person chansen att utjämna från strafflinjen, men satte bara det första av sina två kast och istället kunde Nikola Gajic avgöra från straffkastlinjen.

I och med förlusten är det redan klart att Ryssland vinner gruppen och Bosnien blir två. Sverige slutar sista trots att en match återstår, Ryssland borta på lördag.
– Jag vill verkligen tacka alla människor som kom hit idag, det var en härlig basketfest. Denna match var ett viktigt steg framåt. Om vi hade satt våra straffkast hade vi kunnat vinna. Vi hade möjlighet att avgöra matchen tre eller fyra gånger, men tog inte chansen, säger den svenska förbundskaptenen Vedran Bosnic och tillägger:
– Kanske är vi redo att kvala till EM nästa omgång. Tills dess måste vi öka basketens roll i Sverige och kunna producera fler spelare.

MATCHFAKTA:
Sverige–Bosnien 76–78

(16–14, 19–23, 23–23, 18–18)
Poäng, Sverige: Thomas Massamba 14, Tobias Borg 14, Jonathan Person 9, Nicholas Spires 8, Alexander Lindqvist 7, Ludvig Håkanson 6, Anton Gaddefors 6, Dino Pita 6, Joakim Kjellbom 2, Christopher Czerapowicz 2, Carl Engström 2.
Bosnien: Jusuf Nurkic 21, Miralem Halilovic 18, Nemanja Gordic 13, Adi Zahiragic 7, Nikola Gajic 7, Milan Milosevic 6, Elmedin Kikanovic 6.
Publik: 7 120.

______________________________________________________________________
MATCHEN DIREKT:

SLUT: SVERIGE–BOSNIEN 76-78

Q4 7.18: 71-75
Sverige ger sig inte och Nick Spires lägger i 71-75 med 2:42 kvar att spela. Bosnien tar sin tredje och sista timeout, Sverige har en kvar. Borg och Massamba med 14 poäng vardera för Sverige. Nurkic poängbäst dock med sina 21.

Q4 6.00: 65-73
Nu är goda råd dyra för Sverige som kämpar på, men känslan är att man slarvar och foular alldeles för mycket för att kunna vända detta.

Q4 2.46: 62-68
Thomas Massamba gör en jättematch i kväll, har varit den som burit Sverige i den andra halvleken och dessutom skjutit i 14 poäng. Fortsatt väldigt tajt och ovisst även om det är Bosnien som håller i taktpinnen just nu. Timeout Sverige.

 

SLUT Q3: 58-60
Stundtals ett ganska desperat Sverige, många trepoängsförsök och svenskarna drar på sig en hel del fouls, även om underläget krympte i slutet och det här är vidöppet med en period kvar. Tobias Borg och Thomas Massamba poängbäst i Sverige med tolv poäng vardera. För Bosnien har storstjärnan Jusuf Nurkic skjutit i 21.

Q3 6.32: 49-53
Galen trea av Alexander Lindqvist tar Sverige tillbaka (?) in i matchen. En mycket svag svensk period, så här långt, annars. Lindqvist blir även foulad när han sätter trean och sätter bonuskastet.

Q3 2.45: 40-47
Precis som i starten på första halvlek så är inte Sverige med i inledningen av den andra och Bosnien kan gå ifrån till 47-40 och Vedran Bosnic tar en tidig timeout.

Samtidigt annonseras det nya publikrekordet för landslagsbasket i Sverige ut: 7 120 personer är på plats i Hovet i kväll!

 

HALVTID: 35-37
Efter att den svenska offensiven flödat inledningsvis av den andra perioden, så stannade den av helt under de sista fem minuterna. Efter den bosniska timeout i mitten av perioden har Sverige bara fått i två poäng, vilket ger bosnisk ledning i halvtid efter en trea precis när signalen för halvtid ljöd.

Jusuf Nurkic poängbäst i matchen med sina elva poäng. Tobias Borg står på nio för Sverige.

Q2 5.16: 33-25
Det tog ett tag, ett bra tag. Men sedan fick Ludde Håkanson i sina första poäng – en lååång trea. Ny trea direkt efter av Jonathan Person ger Sverige 33-25 och timeout Bosnien.

Q2 3.31: 25-20
Osportslig foul följt av en teknisk foul på Bosnien gör att Thomas Massamba får skjuta två straffkast, missar dock båda. Det tekniska kastet missar Dino Pita också. Svensk boll dock som Jonathan Person sätter.

Q2 2.22: 22-19
Aj, aj. Tung skada på Bosniens Nedim Buza som ser ut att ha brutit underbenet? Föll riktigt illa i en kampsituation med Jonathan Person och ligger kvar på planen. Ett längre avbrott i matchen att vänta. Inga reprisbilder visas här inne i arenan så mycket svårt att se exakt vad som hände.

Nu ska man försöka jaga fatt på en bår för att bära Buza av planen för vidare transport till sjukhus. Helt klart riktigt tagna bosniska spelare som alla samlats runt sin forward. Hela Hovet står upp och applåderar när han förs av planen.

 

SLUT Q1: 16-14
Sannerligen inte mycket flyt med studsarna för Sverige. Ett klart bättre svenskt lag mot slutet av perioden, men bollen vill inte i korgen trots svensk ledning. Sverige är 6/18 från golvet (2/6 treor). Poängbäst i matchen är Tobias Borg med sju poäng. I Bosnien har Nurkic, Kikanovic och Halilovic skjutit i fyra poäng vardera.

Q1 5.54: 8-10
Timeout Bosnien efter att Sverige enkelt sprungit i fyra snabba poäng. Det borde dock varit fyra till då både Borg och Håkanson missade helt fria layups.

Q1 5.20: 4-10
Tobias Borg satte de två första förlösande poängen för Sverige, följt av Alexander Lindqvist, men utan tvekan Bosnien som inlett matchen klart bäst.

Q1 3.00: 0-4
Sverige har precis som i de tidigare två matcherna svårt att få bollen i korgen inledningsvis. Även om Bosnien har detsamma. Mycket poängsnål inledning med riktigt bra försvarsspel från båda lagen. Alexander Lindqvist med två snabba fouls.

______________________________________________________________________
INFÖR:

19.57:
Mäktig svensk nationalsång framförd av Anna Sahlin (Sahlene) och ett riktigt tryck här inne ett par minuter innan uppkast. Kryddat med 1000-1500 bosniska fans som hoppar.

19.47:
Sverige lag i kväll: Person, Borg, Kjellbom, Pita, Gaddefors, Massamba, Pahlmblad, Håkanson, Czerapowicz, Lindqvist, Spires och Engström.

19.27:
En knapp halvtimme återstår tills det är dags för uppkast i denna helt avgörande match för Sverige vara eller inte vara i EM-kvalet. Frågan är om publikrekordet för svensk landslagsbasket kommer slås eller inte? Just nu är drygt 6 700 biljetter sålda. Hovet börjar fyllas på, mycket bosniska fans på plats – stort jubel när det bosniska laget gjorde entré. Strax därefter steg jublet dock ytterligare när Sverige kom in på banen.

Ludde Håkanson:
– Jag och hela laget har sett fram emot den här matchen i flera månader.

LÄS MER: ”Det här blir definitivt en höjdpunkt”
LÄS MER: På jakt efter nytt publikrekord
LÄS MER: Bosnien petar NBA-stjärnan

Här kan du följa samtliga kvällens EM-kvalmatcher:

Dela inlägget