Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Knapp förlust i EM-kvalgenrepet

I genrepet inför EM-kvalet förlorade de svenska basketherrarna med 67-69 mot Finland i en mycket dramatisk match.

Att möta Finland, som utvecklats till ett av Europas bästa lag och som spelade senaste VM, inför 7 000 åskådare är ingen lätt uppgift. Men det var Sverige som började bäst tack vare ett intensivt lagförsvar.
– Vi är aggressiva och vi har i träningsmatcherna hållit motståndarna på max 70 poäng, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic till TT.

Sverige hade 12-4 med tre minuter kvar av första perioden, som slutade 21-15 till Sverige. Men i andra kom Finland i gång, gjorde 13-0 och vände på matchen. Som mest ledde Finland med nio poäng, men Sverige kom återigen tillbaka och fick chansen att avgöra med elva sekunder kvar. Men Anton Gaddefors trepoängsskott var för kort.
– Jag gillar killarnas karaktär, att de kommer tillbaka från ett stort underläge och får till en sista chans att vinna, säger Bosnic.

Sverige hade 30 procent på trepoängarna mot Finlands 43 procent.
– De skjuter bättre treor än oss, det vet vi. Men de var också piggare än oss, det var vår tredje match på fyra dagar, säger Bosnic.

Bäst i Sverige var tidigare Södertälje-spelaren Christopher Czerapowicz som satte 16 poäng och tog tio returer. I Finland imponerade 19-årige underbarnet Lauri Markkanen som noterades för 19 poäng.

EM-kvalet startar för Sveriges del med bortamatch mot Bosnien-Hercegovina lördag 3 september.

MATCHFAKTA:
Finland–Sverige 69–67
(15–21, 22–12, 16–16, 16–18)
Poäng, Sverige: Christopher Czerapowicz 16, Anton Gaddefors 11, Jonathan Person 7, Alexander Lindqvist 7, Dino Pita 6, Nicholas Spires 6, Ludde Håkanson 5, Thomas Massamba 5, Jocke Kjellbom 2, Carl Engström 2.

Dela inlägget