Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Krönika: Vi hatar så mycket att vi glömmer att älska

Diskussionen om vem som inte är med i landslaget, den kommer vi nog aldrig att komma ifrån. Men ska vi verkligen lägga så mycket fokus på det?

Precis som alla andra därute skulle jag vilja ha Sveriges bäste basketspelare Jonas Jerebko med i laget, jag skulle vilja ha superskytten Marcus Eriksson, och jag skulle vilja ha den orädde Jeffery Taylor som ett defensivt ankare, men skitsamma nu – dom är inte med och deras vara eller inte vara i landslaget känns just nu helt irrelevant. Låt oss i stället älska dom som är med. Nya unga spelare som Charles Barton Jr och Johan Löfberg får chansen vilket känns mycket spännande.

Laget kan komma längre än jaget
Matcherna mot Danmark kanske inte säger så mycket, men det gjorde delar av matcherna mot Belgien. I OS nu har jag kollat mycket på hur spelarna på bänken uppträder, det kan låta konstigt men det är egentligen inte det, vilka lag kan glädjas åt att sina lagkamrater gör poäng? USA:s herrlag hade i och för sig ganska roligt på bänken de flesta matcherna, men det är lätt att ha roligt när det går bra. De som imponerade mest på mig, var Japans damer. Förutom att de spelade en snabb och fröjdig basket, så lyste det igenom tydligt att dom var ett lag som mådde bra. Och precis ett lag är det Sverige måste vara för att ha framgång i dessa ruskigt tuffa kvalmatcher. Så det glädjer mig när Vedran Bosnic pratar om familj, det kan vara en bra början.

Den mest hatade är nu min mest älskade
Varje gång Joakim Kjellbom sätter sin fot i Boråshallen så hatar jag honom, inte för att han på något sätt verkar vara en otrevlig person, utan för att han ALLTID är bra när han spelar mot Borås. Men nu när de svenska spelarna drar på sig landslagslinnet, så är det 37-årige Joakim Kjellbom jag kommer skrika mest åt när jag sitter courtside på Hovet, men denna gång kommer han bara få höra positiva saker, för det är spelaren jag har mest respekt för i det svenska laget, varför? Enkelt.. för i en tid när det prioriteras det ena och det andra före landslaget så ställer Kjellbom upp, och det ska han ha mycket cred för – så låt oss sluta hata på alla som inte är med, låt oss i stället älska dom som är med. Vill du göra skillnad för svensk basket, köp biljetter till kvalmatcherna.

Låt oss stå upp för Joakim Kjellbom, låt oss stå upp för Sverige!

/ Magnus Jason

Magnus Jason är 33 år gammal och började coacha när han var 17. Han gjorde ligadebut som assisterande tränare i Borås Basket när han var 25. Idag jobbar han som Trade marknadschef på Kärcher och som marknadschef i Borås Basket. Just nu ser hans mest fram emot Basketfestivalen, en möjlighet för alla gamla kompisar att dra ihop ett lag och spela som om det var 1998 igen.

Dela inlägget