Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

“Vi bygger en basketkultur i landslaget”

Flera av de största svenska basketstjärnorna finns inte med i EM-kvalet i september. Då ska familjekänslan ta Sverige till EM.

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor saknas alla i den svenska landslagstruppen denna sommar. Det har varit klart en tid.

Förbundskapten Vedran Bosnic har dock koll på hur det unga svenska laget ska ha en chans i EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina och Ryssland.
– Vi bygger en basketkultur i landslaget, spelarna ska vara stolta över landslagströjan. De ska älska att komma hit och vara en del av landslaget. Vi har i tre veckors tid byggt landslaget som en familj, vi gör allt tillsammans. Lagandan kan ge oss extra 10-20 procent och med bra attityd och fajting tror jag att vi kan överraska, säger Bosnic på måndagens pressträff i Stockholm.
– Vår nyckelspelare är lagspelet. Sedan ska vi försöka spela bra försvar, försöka vara väldigt aggressiva och försöka att kontrollera matcherna. Gör vi allt maximalt är jag övertygad om att vi kan slå de lagen, fortsätter Bosnic.

En som varit bofast i landslaget i många år är 37-årige veteranen Joakim Kjellbom. Han har varit med på resan där stommen i det “nya” landslaget började byggas för två år sedan.
– Det är svårt att säga hur utvecklingen varit då vi bara spelar kvalmatcher. Men om vi jämför med Belgien, som vi spelade kvalmatcher mot för två år sedan – då hade vi inte en chans alls. Nu mötte vi dem i träningsmatcher och dominerade fullständigt i första matchen och spelade jämnt, och förlorade bara med en poäng, i den andra matchen. Bara det är stora framsteg. Vi är på rätt spår och kapaciteten finns, säger Kjellbom och fortsätter:
– När man är från ett litet land är det kollektivet som måste göra det i landslaget. Vi måste komma samman som ett lag, offra oss för laget och få ut max av vår kapacitet. Då tror jag att vi har en bra chans.

Sverige spelar två landskamper i Polen på onsdag (mot Georgien) och torsdag (Belgien/Polen). Sedan väntar ett bortamöte med Finland på måndag inför EM-kvalet borta mot Bosnien-Hercegovina den 3 september.

SVERIGES EM-KVALMATCHER:
3 september: Bosnien-Hercegovina-Sverige (20.15, Sarajevo)
7 september: Sverige-Ryssland (20.00, Uppsala)
14 september: Sverige-Bosnien-Hercegovina (20.00, Hovet, Stockholm)
17 september: Ryssland-Sverige (13.00, Krasnodar)

Dela inlägget