Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Svensk storseger mot Danmark

Sverige vann den andra träningsmatchen mot Danmark med övertygande 87-44. Rycket kom i den andra perioden som Sverige vann med 27-14.

Det svenska laget startade med en annan startfemma än i lördagens match. Årets guard i Basketligan Charles Barton Jr fick ta hand om taktpinnen och Anton Gaddefors, Tom Lidén, Carl Engström och Tobias Borg kompletterade. Endast Bilbao-proffset Borg startade båda matcherna. Till en början var matchen väldigt lik lördagen där Danmark dominerade returtagning och hittade öppna skott. Sverige sköt bra och Anton Gaddefors gjorde nio poäng på några minuter innan han gick av efter en smäll på benet. Uppsalasonen var skadad hela fjolåret och förhoppningsvis var det bara en säkerhetsåtgärd att plocka honom av planen.

I stället kom unge Johan Löfberg in och spelade respektlöst. Efter ett år i italienska högsta ligan med begränsad speltid, var Göteborgaren riktigt spelsugen och tog för sig. Detsamma gällde centern Carl Engström som fick mycket begränsad speltid i lördags. Och tack vare en ständigt farlig Tobias Borg var ett mycket piggt Sverige helt enkelt överlägset Danmark. Halvtidsresultatet 50-32 drygades ut och Danmark orkade inte stå emot. Danskarna gjorde endast 15 poäng i hela andra halvlek medan Sverige kunde springa i poäng och hitta öppna skott.
– Dagens match mot Danmark var mycket bättre än igår. Vi har jobbat på kemin och på att spela som ett lag. Jag tycker vi hade bra intensitet i spelet och jag är väldigt nöjd med killarnas inställning, varenda spelare har offrat något för laget, säger förbundskapten Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

Adam Ramstedt är den enda spelaren i truppen som inte spelat under helgens landskamper. Han var ombytt inför dagens match men fick känningar i en skada nära inpå matchen och man valde att vila honom.
– Nu har vi fått chansen att testa samtliga spelare i truppen och har en bra känsla för hur dynamiken i laget ser ut. Adam skulle ha spelat men när han fick känningar nära inpå match ville vi inte riskera en skada, säger Bosnic.

Bosnic har nu angenäma bekymmer då truppen ska skalas ned till tolv spelare innan EM-kvalet startar den 3 september med bortamatch mot Bosnien Hercegovina. Joakim Kjellbom och Dino Pita vilade hela söndagens match, men gjorde mycket bra ifrån sig i den första matchen i lördags. Dock bör det nämnas att Danmark saknade några bra spelare och att Belgien nästa helg blir en helt annan motståndare för detta svenska lag, som mer än någonsin behöver spela för varandra för att kunna skrälla i EM-kvalet.
– Nu lägger vi de här matcherna bakom oss och fokuserar framåt och på att höja laget till dess absoluta maxnivå, avslutar Bosnic.

Här kan du se matchen i efterhand!

Matchfakta:
Sverige–Danmark 87–44
(23–18, 27–14, 25–9, 12–3).
Poäng, Sverige: Johan Löfberg, 13, Tobias Borg, 12, Chris Czerapowicz, 12, Alexander Lindqvist, 11, Carl Engström 10, Anton Gaddefors, 9, Charles Barton Jr 6, Nick Spires 6, Jonathan Person 2, Andreas Person 2, Tom Lidén 2, Fredrik Andersson 2.

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget