Fotograf: Montage

Han blir ny golvgeneral i Borås

Borås Basket har idag skrivit kontrakt med den amerikanske pointguarden Deonta Stocks. Tanken är att Stocks ska bli lagets nye golvgeneral.
– Jag är väldigt hypad inför den här chansen, säger Stocks.

Borås Basket fortsätter ligga långt framme under Silly Season. Efter att powerforwarden E.J. Reed blev klar häromdagen, så presenterar klubben idag 27-årige Deonta Stocks som lagets nye pointguard. Därmed har västgötaklubben nu elva spelare med kontrakt över kommande säsong.

Stocks har en historia och en bakgrund som gör honom till en underdog med potential att göra succé.

Vi börjar historien 2005. Deonta Stocks är 17 år och går på Lithonia High School i den amerikanska delstaten Georgia. Där är han är en av landets mest eftertraktade spelare i sin ålder och spås en lysande framtid på ett toppcollege, till att börja med. Men sedan händer saker. Deonta blir pappa tidigt. Eftersom han vill ta sitt ansvar så blir han tvungen att pausa sin basketkarriär under två års tid. Även om Stocks hunnit med att spela med och mot NBA-spelare i D-League sedan dess, så är hans senaste basketerfarenhet den ganska oglamorösa Division 1 i Finland.

Men den 27-årige guarden har en otrolig drivkraft och vilja att visa för omvärlden hur bra han kan vara om han bara får chansen. Sammantaget var detta, i kombination med meriterna, tillräckligt för att Borås Basket skulle nappa och skriva avtal.
– Först vill jag bara tacka Gud och min agent för att de gjorde detta möjligt. Jag är väldigt hypad inför den här chansen. Det är enbart bra saker som jag har hört om Sverige och den svenska ligan. När det gäller Borås Basket så har jag fått höra att det är en högt respekterad organisation och jag ser fram emot att vara en del av en så fin förening. Samtidigt vill jag hjälpa Borås att fortsätta vinna mycket och tävla om det svenska mästerskapet, säger Stocks.

– Jag tror jättemycket på Deonta Stocks och värvningen av honom bygger mycket på hans egen drivkraft och vilja. Stocks befann sig på en mycket hög nivå som ung spelare, men just nu är han en underdog med en del att bevisa. Även om Stocks är en poänggörande pointguard i grunden så är han väl medveten om att han hos oss ska spela fram andra i första hand. Men det är en fördel att ha en spelare som kan scora när det hettar till, säger Borås sportchef Jonas Larsson.

Headcoach Jonte Karlsson:
– Deonta Stocks är hungrig. Han kommer närmast från den finska andradivisionen, men söker en chans på högre nivå. Stocks är tänkt som vår golvgeneral – den som ska leda Borås Baskets offensiv och göra de andra spelarna bättre. Samtidigt har han ett förflutet som scorer, med trepoängsskott och avbrutna attacker i repertoaren – viktiga vapen för oss som lag att ha.

SILLY SEASON 2016/17: Så är läget i ditt lag!

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget