Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Sverige spelar EM-kval på Hovet

Ett nytt kapitel i svensk baskethistoria skrivs när Sverige tar emot Bosnien-Hercegovina på Hovet i Stockholm den 14 september. Flera tusen bosniska fans har redan anmält intresse och senast Sverige spelade basketlandskamp på hemmaplan var det utsålt.

– Vi möter världsstjärnor som kommer hit med en enorm publik i ryggen, men jag kan bosnierna och med hela Basketsverige på plats kommer vi att ge dem en match folk sent lär glömma, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic.

Redan nu, flera månader innan matchen snackas det om denna fight i Basketsverige. Sverige spelar EM-kval och i vägen står två stornationer inom basketen, Ryssland och Bosnien-Hercegovina. Båda lagen har NBA-stjärnor i truppen och tänker sig att Sverige bara ska vara ett kliv på vägen mot EM-slutspelet 2017. Men självklart har de svenska spelarna andra planer. Svenske pointguarden Ludde Håkanson är en av de tongivande spelarna i Sevilla i spanska ACB, världens näst bästa liga.
– De är ju favoriter, men spelar vi som ett lag, kämpar till tusen och har en stor svensk publik med oss vet jag att vi har kvaliteter för att vinna, säger Ludde Håkanson som också ser fram emot att spela på Hovet:
– Min pappa var tydligen bra när Sverige slog Grekland i EM-kvalet 1992, och nu är det min tur att få spela inför storpublik i min egen hemstad. Så klart jag är sjukt taggad.

Sveriges första hemmamatch i EM-kvalet spelas den 7 september mot Ryssland. Spelort offentliggörs senare denna vecka.

Så här kvalificerar sig Sverige för EM 2017
EM 2017 spelas med 24 lag. Gruppspelet är utspritt på Finland, Rumänien, Israel och Turkiet. Slutspelet spelas i Turkiet. De fyra värdnationerna samt de nio bästa lagen i EM 2015 är redan kvalificerade. 11 platser återstår att fylla med hjälp av höstens EM-kval.

Totalt är det sju kvalgrupper med fyra lag i alla grupper utom Sveriges. När den bästa tvåan utses räknas inga resultat mot det sist placerade laget i fyralagsgrupperna.

Dela inlägget