Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Södertälje ett steg närmare SM-guldet

Den andra finalmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins under fredagskvällen blev jämnare än den förra, men slutade även den i Kings favör, dock med den mindre poängskillnaden 71-66.

Christopher Czerapowicz och Skyler Bowlin blev poängbäst i Kings med 16 och Joshua Hairston slutade på 20. Joakim Kjellbom gjorde en double-double, 19/10, men blev utfoulad under matchens sista två och en halv minuter. Dino Pita var inte helt återställd efter sjukdom och vilade även den här matchen. Innan matchen tilldelades Vedran Bosnic utmärkelsen “Årets coach”.
– Södertälje vinner rättvist, inget snack om saken. Det är klart det spelar roll att Kjellbom blev utfoulad, men det är svårt att säga hur stor roll. Vi gör två, tre misstag mot slutet, vissa saker får inte hända och det är någonting som vi måste hantera. Vi har inte så många spelare som har spelat final, men att vi är här och spelar sådan här basket i en finalserie – trots förlusten, hur skevt det än låter är jag jävligt nöjd. Det här är riktig basket, sade Adnan Chuk efteråt.

Kings skaffade sig ett välbehövligt överläge under den första quartern genom att vinna den med 22-15. Välbehövligt eftersom Dolphins under den andra perioden hittade rätt defensiva positioner och tvingade fram tveksamma passningar och dåliga skottlägen. Det innebar att underläget redan efter två minuter hade minskat till två poäng.
– Vi försöker göra justeringar som går hem, men Södertälje är så pass bra att vi aldrig kommer hålla dem från att göra poäng helt. Vi vet vad vi gör och har utvecklats sedan den första omgången, det är stor, stor skillnad. Jag tycker att det här laget har tagit ett av de största kliven, fortsatte Chuk.

Upphämtningen väckte Kings, som såg till att vårda bollen bättre och Skyler Bowlins två treor i rad framkallade en timeout från Norrköpings håll, men bidrog till att hemmalaget gick till halvtidsvila med en niopoängsledning. Utrymme för förbättring för Kings var returtagningen som förlorades med totalt hela 26-38.

Dolphins kom ut starkt i den tredje perioden och hade strax innan halva gått upp i ledning. Kings var hårt pressat i anfall, förlorade återigen en del bollinnehav och missade skotten som gästerna satte. Skyttarna växlade mellan Hairston, Kjellbom, Mikael Lindquist och Tim Schüberg medan Toni Bizaca och Skyler Bowlin ständigt hade en hand i ansiktet som försvårade avsluten.
– Den här matchen var tajtare än den första, båda lagen var beredda på det. Det var en väldigt fysisk match, jag är glad att vi höll dem under 70 poäng och de gjorde nästan detsamma, det var ett gemensamt mål. Vi spelar final utan Dino som är en väldigt viktig spelare för oss och vinner ändå. Norrköping visade hur bra de är, de pushade, spelade bra försvar, roterade. Under den tredje perioden fanns det några saker som gick lite sämre, men det berodde på att de är bra, kommenterade Vedran Bosnic.

Det var inom det målade området som Kings lyckades bäst och en anledning förutom att skyttarna var hårt hållna var att laget kunde utnyttja Nicholas Spires i all sin längd. Detsamma gjorde dock motståndarna, som frigjorde mycket yta för Joakim Kjellbom och Josh Hairston, som skadade sig lindrigt på träning men spelade ändå.
– Jag tänkte inte på smärtan, alla har smärtor av något slag. Det är det här man jobbar för. Det var en tuff match, speciellt när det gäller att spela mot ett lag som Södertälje, eftersom alla matcher har varit mer eller mindre likadana, jämna. Vi hade en liten ledning, men mot Södertälje måste man spela näst intill perfekt. Vi gjorde några misstag mot slutet som de drog nytta av. Det är väldigt tufft att förlora, särskilt eftersom det har varit så mot Södertälje även under säsongen, sade Hairston.

Tiden började rinna iväg och hemmalaget drogs med ett envist underläge, så Bowlins trepoängare när fem minuter återstod var viktig eftersom den jämnade ut ställningen till 64-64. När två och en halv minut återstod fick Kjellbom sin femte foul vilket innebar en chans för Kings att dra nytta av längdövertaget. I stället hittade Davis Lejasmeiers Christopher Czerapowicz vid trepoängslinjen och han missade inte.
– Det är många faktorer som gjorde att vi vann den här matchen, Chris kom in och steppade upp och satte några viktiga skott, det är inte bara att Kjellbom blev utfoulad. Vi kom ut och spelade hårt, vi visste att de skulle komma in hårt. Tredje quartern gick vi ned lite, de är väldigt bra på offensiva returer, det måste vi förbättra. Vi måste boxa ut Hairston och Kjellbom och ta fler returer, menade Spires, som berättade att han njöt av att vara tillbaka på planen.

Den tredje finalen mellan lagen spelas på måndag 25 april, och går att se direkt på Basketplay.

Matchfakta:
Södertälje–Norrköping 71-66

(22-15, 17-15, 16-23, 16-13)
Poäng, Södertälje: Skyler Bowlin 16, Christopher Czerapowicz 16, Nicholas Spires 14, Toni Bizaca 13, Aaron Anderson 10, Davis Lejasmeiers 2.
Norrköping: Josh Hairston 20, Joakim Kjellbom 19, Mikael Lindquist 10, Jaka Brodnik 8, Tim Schüberg 5, Zarko Jukic 2, Johnell Smith 2.
Publik: 1 636.

(Södertälje leder med 2–0 i matcher)

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget