Fotograf: Bildbyrån

Hur fitness är nyckeln när basketmatcher avgörs

Baskets popularitet fortsätter att växa i Sverige och med det också chanser att se det på TV, gå till basketplanen för att titta på ditt lokala lag och till och med betta på det. Den snabba, energiska naturen i sporten garanterar att det inte bara blir populärt i Sverige men också över hela världen.

Denna artikel är skriven i samarbete med Hanna Bergström.

Uppenbarligen är det enormt i USA med NBA, där vi ser de mest skickliga, atletiska och fokuserade spelarna spela på sin absoluta topp, men kärleken för spelet har spridits över hela världen.

När det kommer till bettande på basket så finns det en hel del olika faktorer som man måste ha i åtanke. Det finns många svenska spelsajter som täcker amerikanska sporter, vilka ger dig chansen att titta och avgöra vem du tror kommer vinna. Innan du tar dig till dessa bettingsidor så bör du överväga faktorerna. De kan inkludera aspekter av spelet så som förmågan att landa trepoängare. Om du har en världsstjärna som Steph Curry i laget, vars lag Golden State Warriors håller på att slå ett NBA-rekord, så kan du förvänta dig att deras naturliga skicklighet kommer leverera en match med högt resultat. Vad som är bra med basket är dock att allt inte handlar om individuell skicklighet. Mycket kan bero på hur väl tränade ett lag är jämfört med det andra, vilket är varför det är så viktigt att lagen försöker hålla sig på sin absoluta toppnivå. Givetvis kräver basket extremt vältränade spelare med tanke på att sporten, oavsett om det är i NBA eller på en skola någonstans, pågår non-stopp, från ena sidan planen till den andra. Så att inte nå högsta möjliga nivåer av fitness kan innebära en stor nackdel för ditt lag. Bara att ta sig förbi en spelare kan skapa vilket är enkelt att dra nytta av i basket och kan leda till poänggörande.

Man skulle kunna argumentera för att en spelares fysiska hälsa är en av de viktigaste aspekterna i basket. Marginalerna för vem som vinner och vem som förlorar är så knappa när det kommer till matcher på högsta nivå att de kan avgöras av ett litet felsteg, en sprint eller ett frikast som givits på grund av en foul. Självklart kan brist av fitness också påverka en spelare mentalt, vilket åter igen är nyckeln i basket. Medan tröttheten ökar och man börjar bli utmattad kommer koncentrationen påverkas, vilket kan göra att du blir av med den du ska täcka, förlorar din defensiva hållning och till slut kostar ditt lag värdefulla poäng.

Så när det kommer till basket och betting finns det en hel del alternativ att analysera innan du lägger ett bet på den bettingsida som du föredrar. Oddsen kommer självklart reflektera vilka de tror är det bästa laget, men underskatta inte vikten av fitness, till och med i jämförelsen med naturlig förmåga. En spelares fitness är inte bara fysisk, det kan också handla om deras förmåga att ta beslut och deras koncentrationsnivåer, vilka påverkar laget. Oftast är de så otroligt höga, vilket gör basket till den extremt tävlingsinriktade och intensiva sport som vi alla älskar, men ifall dessa nivåer dippar, då är matchen förlorad!

Denna artikel är skriven i samarbete med Hanna Bergström.

Dela inlägget