Fotograf: Daniel Stiller / Bildbyrån

Stort basketbråk i Europa – 14 länder kan uteslutas från EM

14 nationer, bland annat fjolårets EM-finalister Spanien och Litauen riskerar att kastas ut från herrarnas basket-EM nästa år.

De senaste dagarna har det blossat upp ett stort basketbråk i Europa, som kan göra att inte mindre än 14 länder riskerar att uteslutas från kommande EM-slutspel. Bosnien-Hercegovina, Grekland, Italien, Israel, Litauen, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Polen, Serbien, Slovenien, Spanien, Ryssland och Turkiet är alla i farozonen. Det internationella basketförbundet FIBA hotar även med att Spaniens och Litauens OS-platser kan vara i riskzonen.

Anledningen till bråket är att FIBA vill att de klubblag som inte får en plats i det privata bolaget ECA:s (Euroleague Commercial Assets) Euroleague, ska spela i FIBA:s nystartade Champions League. Flera av ovanstående länder har tidigare aviserat att man istället planerar att medverka i ECA:s Eurocup, den näst bästa internationella tävlingen efter Euroleague.

Om de berörda länderna inte ändrar sig innan den 20 april, så kommer FIBA att ta till drastiska åtgärder och utesluta nationerna från nästa års basket-EM. Något som kan göra Sveriges väg till EM 2017 enklare. Sedan tidigare är det klart att Sverige “valt” FIBA:s sida, precis som bland annat Frankrike.

Nästa års EM-turnering hålls i Finland, Israel, Rumänien och Turkiet. Notera att både Israel och Turkiet hotas av uteslutning.

Dela inlägget