Fotograf: Montage

Dags för den första SM-finalen

Förra måndagen blev det klart att Södertälje Kings och Norrköping Dolphins gör upp om säsongens SM-guld i Basketligan herr och på tisdag är det dags för den allra första matchen. Vi sänder matchen direkt!

Kings besegrade Borås Basket i den femte semifinalmatchen medan Dolphins slog ut BC Luleå i den sjätte. Kings har fortsatt hemmaplansfördel vilket innebär att de två första matcherna spelas i Täljehallen och de följande två i Stadium Arena.

Den 29 april för fyra år sedan hade 1 630 personer kommit till Täljehallen för att se Kings möta Dolphins. Matchen var jämn och när 15 sekunder återstod var ställningen 71-72. Den dåvarande Kings-guarden Johnell Smith hade avgörandet i sina händer i ett sista anfall men blev av med bollen och strax därefter var Dolphins svenska mästare eftersom segern var lagets fjärde av totalt sex spelade finalmatcher.

Då som nu var Vedran Bosnic Kings headcoach och det var första gången under hans ledning som laget tog sig till final. Resten är inte bara historia utan också historiskt: SM-silvret säsongen 2011/12 var inledningen på en fem år lång finalsvit. Revanschen mot Norrköping kom två år senare, när de möttes på nytt. Även den finalserien blev dramatisk och gick till sju matcher innan Kings gick segrande ur striden.

Att Bosnic skulle leda sitt lag till final i år är inte riktigt lika spektakulärt som för fem år sedan, men däremot att Adnan Chuk redan under sitt första år som headcoach skulle göra det. Medan det spekulerades om vilka andra lag som var guldfavoriter arbetade Norrköping i det tysta, finslipade detaljerna och tog sig steg för steg närmare målet. Och om det stämmer att visionen är att bygga långsiktigt har Dolphins överträffat förväntningarna med råge, för att inte tala om Chuk.
– Jag är väldigt glad för Ados skull, han var min spelare och lagkapten i tre år. Det är alltid en utmaning med en ny coach och det är roligt med en ny talang, det behövs. Men varje år innebär nya utmaningar, vi hade vår i europaspelet. Slutspelet är lite annorlunda jämfört med grundserien och varje match en ny historia. Men vi har självförtroendet, vi har 3-0 mot dem och de har förlorat många fler matcher än vi i ligan, säger Bosnic inför finalpremiären.

Även om varken Bosnic eller Chuk vill gå in särskilt djupt på hur åren tillsammans i Kings har präglat dem är det klart att det finns influenser. Chuk är ingen kopia av Bosnic, men vet hur han tänker och vice versa, vilket gör att det kan komma att bli en mycket intressant finalserie med kontroll och taktik i fokus.
– Norrköping spelar strukturerad modern basket, europeisk stil, och är bra position för position. Kjellbom är ligans bäste försvarare och center, Smith spelade tidigare i Kings och alla vet hur bra han är, deras danska forward Zarko Jukic är bror till den före detta kingsspelaren Darko, de har Mikael Lindquist, Rickard Eriksson, Jaka Brodnik, Joshua Hairston… De har mycket djup och kvalitet, säger Bosnic och fortsätter:
– Det känns fantastiskt att vara i final igen, för coacherna, spelarna och klubben. Ärligt talat, vi är motiverade till max. Vi har inga skador eller sjukdomar inför finalen, inga stora saker i alla fall. Vi har ett nytt lag sedan förra säsongen, och att utveckla spelarna och göra dem bättre – det är motivation för oss.

Här kan du se matchen på Basketplay:

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE FINALMATCHER:
2016-04-19 19:04 Södertälje Kings Norrköping Dolphins Täljehallen (Webb-TV)
2016-04-22 19:04 Södertälje Kings Norrköping Dolphins Täljehallen (Webb-TV)
2016-04-25 18:34 Norrköping Dolphins Södertälje Kings Stadium Arena (SVT Sport)
2016-04-28 18:34 Norrköping Dolphins Södertälje Kings Stadium Arena (SVT Sport)
2016-04-30 16:04 eventuellt Södertälje Kings Norrköping Dolphins Täljehallen (SVT Sport)
2016-05-02 18:34 eventuellt Norrköping Dolphins Södertälje Kings Stadium Arena (SVT Sport)
2016-05-04 19:04 eventuellt Södertälje Kings Norrköping Dolphins Täljehallen (SVT Sport)

Dela inlägget