Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Pat Ryan-eran är över i Borås

Borås Basket avslutar den framgångsrika Pat Ryan-eran och blickar framåt. Från och med i höst kommer laget att ledas av en nyformerad coachstab.

Pat Ryan har coachat Borås Basket i Basketligan i sju säsonger. Under den tiden har laget gjort en fantastisk resa.
– Vi har gått från att vara ett lag på gränsen att nå kvartsfinal, med spel inför några hundra åskådare, till att nå fyra semifinaler de senaste fem åren och publiksnitt på närmare 1 700 som mest. I dessa framgångar har Pat en väldigt stor del, säger Borås sportchef Jonas Larsson.

Pat har dessutom, parallellt med Basketligan, coachat laget framgångsrikt i Europacupen (EuroChallenge och FIBA Europe Cup). Hans ledarstil, som hårt arbetande och med en ödmjuk inställning, har passat väl in och klubbledningen är väldigt tacksam för allt jobb som Pat har lagt ner under sina sju säsonger i föreningens tjänst.
– Resan är målet, som jag brukar säga. Och det här har varit en riktigt bra resa. Jag har lagt ner mitt hjärta under sju år. Det har varit otroligt inspirerande och roligt, säger Pat Ryan.

Vad minns han då helst när han blickar tillbaka på den era som kommer att få hans för- och efternamn?
– Jag minns hur nära SM-finalen vi var för fem år sedan. Den gången förlorade Semifinal 5 i Norrköping med liten marginal. Sedan kan man inte komma undan att våra 22 raka vinster säsongen 2013/14 var magiska, ler Pat.

När Pat Ryan ombeds prata om individuella spelare så vill han först inte. Sedan kommer namnet Mike Palm snabb.
– Jag är oerhört tacksam att Mike Palm flyttade hit samma år som jag. Det var extremt viktigt för vår framgång. Det har varit klockrent att ha Mike med sig från början, menar Pat.

Pat Ryan tycker att miljön och andan i klubben och truppen alltid varit väldigt positiv och under hans tid i föreningen så har laget spelat en snabb och utvecklande basket med högt tempo. Etableringen som topplag i Basketligan och avancemanget i Europacupen har lagt grunden och Pat tror att det bara är en tidsfråga innan Borås Basket blir svenska mästare.

Framtiden för Pat Ryan? Han jobbar vidare som lärare på Sven Eriksongymnasiets NIU-program och ambitionen är att även jobba vidare med i ungdomsverksamheten i Borås Basket.

Sportchef Jonas Larsson och Borås Basket vill nu ha en ny sammansättning av coachstaben.
– Arbetet med hitta de personer som ska utgöra staben är nu påbörjat, meddelar Jonas Larsson.

Text: Borås Basket

Dela inlägget