Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Södertälje på väg mot ny SM-final

Det var ingen nådig överkörning som Södertälje Kings bjöd Borås Basket på denna fredagskväll. Efter att Borås inlett bra och haft ledningen efter sju minuter så vände allt. 15-10 blev till slut 64-93 och nu har Kings ledningen med 3-1 i semifinalserien.

Borås Basket var laget som inledde mest självsäkert. Kanske berodde det på att man vann den senaste matchen och hade den i färskt minne? Hur som helst så kopplade Borås grepp om händelserna. När Omar Krayem, som varit skadad och inte kunnat spela sedan den 27 februari, byttes in efter 3:35 så var ackompanjerat av stor jubel. Innan matchen Krayem fått ta emot pris som ”årets artist” i Basketligan.

När Borås lirade som bäst så fixade Toni Vitali en block, fångade bollen och passade till Simon Gunnarsson. Gunnarsson gjorde en spinn och lirade tillbaka bollen till Vitali. Vitali stoppade 15-10 i korgen och Södertälje tog timeout. Då hade sju minuter passerat och matchen skulle aldrig bli sig lik igen.

Vad som än sas i Kings timeout så förändrade den allt. Vedran Bosnic tryckte på exakt rätt knappar och hans Kings klev in på parketten och avslutade halvleken makalöst bra. Framme vid 15-15 var Södertälje med två minuter kvar av första perioden. Den slutade 18-22, trots att Borås ägde större delen av tiominutaren.

I den andra perioden var det äckligt tydligt att Borås Basket inte hade något att sätta emot och man mäktade med endast elva poäng i den andra perioden. Kings var i ledning med 21-31 med 6:50 kvar av halvleken. Vid 21-36 tog Borås timeout. 23-41 alley-oop-dunkade Aaron Anderson i med 3:53 kvar. Nu såg det riktigt illa ut för Borås och Pat Ryan kallade åter igen timeout. I halvtid var ställningen 29-45. Siffror som i det närmaste kändes i underkant.

Fredrik Andersson inledde hemmalaget poänggörande med en trea i den tredje perioden. Den gav 32-47 och publiken vaknade till igen. Men fem minuter in i perioden stod det 34-50 och de kändes genast mindre hoppfullt.

För Borås handlade poängproduktionen nu mest om Toni Vitali-putbacks. Kroaten var en av få i hemmalaget som stod upp på normal nivå. Krayem-effekten, som man hade kunnat hoppas på, uteblev nästan helt och överkörningen började bli tydlig. Inför den fjärde perioden ledde Kings med 41-63. Inget tydde på en vändning och ingen vändning kom. När matchen var slut hade Södertälje krossat Borås med hela 64-93. Totalt har nu regerande mästarna 3-1 i matcher inför Semifinal 5 i Täljehallen på måndag. För Borås krävs seger då om man ska kunna pressa fram en Semifinal 6 på hemmaplan.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Borås-Södertälje 64-93
(18-22, 11-23, 12-18, 23-30)
Poäng, Borås: Toni Vitali 19, Adam Darboe 14, Fredrik Andersson 8, Christian Maråker 8, Mike Palm 6, Omar Krayem 5, Emil Lundstedt 2, Jakob Sigurdarson 2.
Södertälje: Aaron Anderson 21, Toni Bizaca 18, Dino Pita 16, Mike Joseph 10, Skyler Bowlin 8, Adam Ramstedt 7, Davis Lejasmeiers 6, Chris Czerapowicz 4, Erik Johansson 3.
Publik: 1 703.

(Södertälje leder med 3-1 i matcher)

Dela inlägget