Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Borås tog chansen – slog Södertälje

Få trodde på förhand att Borås Basket skulle kunna sno minst en match mot Södertälje Kings. Men efter 81-68 i Boråshallen under tisdagen så reducerade västgötarna semifinalserien till 1-2 i matcher.

Fantastiskt Borås Basket slog Södertälje
En sån fantastiskt kväll det blev i Boråshallen. Borås Basket vann mot Södertälje Kings, reducerade till 1-2 i matcher inför fredagens hemmasemifinal 4 och alltihop avslutades med stående ovationer för Borås-hjältarna. Matchen slutade 81-68.

Borås Basket började vasst. Toni Vitali, Fredrik Andersson och Christian Maråker gjorde tillsammans sex poäng på layups. Södertälje å sin sida fick i en paniktrea via Skyler Bowlin. Under inledningsminuterna så var Borås det klart bättre laget och kunde ledigt gå ifrån till 11-6.

Allt kändes väldigt stabilt då. Men så började hemmalaget plötsligt att slarva och inom loppet av 60 sekunder hade man tappat till 11-12. Publiken verkade vara i chock och spelarna agerade lamslaget. Men Borås repade sig och var framme vid 18-18 efter tio minuter.

I början av andra perioden hade Södertäljes Toni Bizaca show. En assist och fem poäng fixade den kroatiske stjärnan på egen hand, på nolltid. Och när Pat Ryan på Borås-bänken kallade timeout stod det 18-23 på poängtavlan. Borås hade en mängd skott och layups som var ”in and out” och Kings passade på att rycka till 20-30. Poängmässigt var det Maråker som stod för det mesta av produktionen för Borås, men det var Kings som var i ständig ledning med 6-8 poäng. I halvtid stod det 28-36.

Borås blev nedtryckta av Södertälje i inledningen av den andra halvleken. Kings hade ledningen med nio poäng efter tre och en halv minut. Men Borås fortsatte jobba hårt trots att det såg mörkt ut. Simon Gunnarsson fixade 44-48 med 2:30 kvar. Jakob ”Iceman” Sigurdarson pytsade i 46-50. Sedan var Gunnarsson ytterst nära att lägga i 48-50. Men 48-50 var det istället Mike Palm som stoppade i, med 1:08 kvar av tredje. Södertälje kallade timeout.

Sedan stängde Södertälje Kings perioden föredömligt. Trodde alla utom ”Iceman”, som sänkte 50-55 på periodsignalen.

Mike Palm satte en trepoängare till 53-55 direkt i första anfallet i fjärde. Drygt en minut senare var det dags igen. För en Ronnie Boggs-trea den här gången. Den innebar 56-56 och en hypervaken hemmapublik. I nästa anfall var det Palm som spelade fram Toni Vitali till enkla 58-56 med 8:03 kvar. Borås Basket hade officiellt tagit kommandot om matchen och rullade vidare.

Under mitten av fjärde perioden klev Boggs fram som en något osannolik hjälte. Amerikanen stod för två raka and-one-spel och fixade 66-62 med fem minuter kvar. Vid 68-62 hamnade Davis Lejasmeiers på straffkastlinjen. Letten missade båda kasten. Borås Baskets försvar var nu av hög klass och man stoppade Kings-anfall efter Kings-anfall. Med 2:44 kvar satte Maråker 70-62. Då hade Södertälje inte gjort poäng sedan 5:46 återstod. Med två minuter kvar kom så sista spiken i kistan. Passande nog var det ”Iceman” som ”isade” matchen. Hans trea gav Borås 73-62. Med 50 sekunder kvar reste sig de 1398 personerna på läktarna och hyllade med stående ovationer.

Matchen slutade 81-68 och totalt står det 1-2 i matcher till Södertälje inför fredagens Semifinal 4 i Boråshallen.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Matchfakta:
Borås-Södertälje 81-68

(18-18, 10-18, 22-19, 31-13)
Poäng, Borås: Christian Maråker 20, Adam Darboe 14, Jakob Sigurdarson 13, Mike Palm 11, Ronald Boggs 9, Toni Vitali 9, Simon Gunnarsson 3, Fredrik Andersson 2.
Södertälje: Toni Bizaca 15, Skyler Bowlin 14, Dino Pita 13, Aaron Anderson 10, Davis Lejasmeiers 6, Mike Joseph 4, Chris Czerapowicz 4, Adam Ramstedt 2.
Publik: 1 398.

(Södertälje leder med 2-1 i matcher)

Dela inlägget