Fotograf: Basketplay/Basketsverige.se

INFÖR SEMIFINAL #2: Södertälje Kings-Borås Basket

Södertälje Kings övertygade stort i den första semifinalen. I eftermiddag är det dags för rond två mellan Södertälje och Borås Basket. Vi sänder direkt från Täljehallen – uppkast klockan 16:04!


Semi 2 i Täljehallen på lördag
Semifinalspelet har nu inletts för alla de fyra återstående lagen i Basketligan herr. I tisdags besegrade Norrköping Dolphins BC Luleå på bortaplan och leder med 1-0. I onsdags gästade Borås Basket Täljehallen och fick åka hem med en förlust i bagaget, vilket innebär att även Kings har tagit ledningen med 1-0. På lördag, bara tre dagar senare, kommer antingen Borås att kunna utjämna eller Kings gå upp i ett gynnsamt 2-0-överläge inför de kommande två matcherna i Boråshallen nästa vecka.

Under ett tio dagar långt matchuppehåll hade Södertälje tid att både återhämta sig och finslipa detaljerna inför semifinalstarten, medan Borås fick en match mer i kroppen mot Nässjö Basket i kvartsfinalen och två dagar mindre att förbereda sig på. Men enbart återhämtning och förberedelser räcker inte – den mentala dagsformen är nog så viktig och inte alltid enkel att förutspå. När startsignalen ljuder handlar mycket om vem som vill mest och är hungrigast – där och då.

I onsdags röjde Kings snabbt undan alla tvivel om den saken. Laget hittade omedelbart rytmen och spelade under den första delen av matchen på en nivå som motståndarna inte var i närheten av. I halvtid var ledningen uppe i 25 poäng vilket är en ovanligt hög siffra mot ett lag som Borås och som utifrån den mentala aspekten var en logisk – om än omedveten och bedräglig – anledning att slappna av lite grann. Under matchens andra halva sjönk Kings skottprocent och motståndarna gavs möjlighet att bättra på statistiken. ”Gavs” är nyckelordet eftersom det handlade om hur mycket kontroll hemmalaget släppte, mer än hur mycket Borås aktivt tog för sig.

Södertälje förlorade bara tre matcher i grundserien och gick obesegrat genom kvartsfinalserien mot Malbas. Ändå, eller kanske därför, har laget emellanåt sina dippar när det gäller fokus. Ur det perspektivet var förlusten mot Luleå i den sista grundseriematchen en värdefull påminnelse om att en medioker insats inte räcker ens för ett lag som Kings. Efter matchen i onsdags nämnde Vedran Bosnic just vikten av fokus som en detalj att förbättra. Han har också tidigare sagt att det är annorlunda att möta ett lag flera gånger i rad som det blir under ett slutspel. Samma lag, samma spelare och samma coacher i match efter match. Och kort tid att hinna göra justeringar i spelet.

Både Kings och Borås har spelare på skadelistan. För Kings del är det Nicholas Spires som fortfarande saknas men som enligt Bosnic har börjat träna, och i Borås är Omar Krayem och John Brändmark fortsatt borta. Hittills verkar Borås lida mest av skadeläget, medan Södertälje har klarat sig bra i Spires frånvaro. En anledning till det är 20-årige Adam Ramstedt, som har tagit ett stort steg framåt i utvecklingen och som på sistone har duellerat mot såväl Carl Engström som Christian Maråker och gjort det riktigt bra. Ändå är det här bara början av hans karriär.

Det är lätt att tro att matchen sist var representativ för hela semifinalserien mellan Kings och Borås, men den på lördag lär förmodligen skilja sig från den första. Borås med Pat Ryan i spetsen lär ha åkt raka vägen hem för att analysera och justera det som gick fel, och även om ändringarna är små kan de ge en helt annan matchbild. Vad Kings och Bosnic har för motstrategier kommer snart att visa sig.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Här kan du se highlights och läsa mer om första semifinalen!

KOMMANDE MATCHER, SEMIFINALER:
2016-04-02 16:04 Södertälje Kings Borås Basket Täljehallen (Webb-TV)

2016-04-04 18:34 Norrköping Dolphins BC Luleå Stadium Arena A (Webb-TV)
2016-04-05 19:04 Borås Basket Södertälje Kings Boråshallen (Webb-TV)

Dela inlägget