Fotograf: Basketplay/Basketsverige.se

INFÖR SEMIFINAL #1: Södertälje Kings-Borås Basket

I kväll är det dags för den första semifinalen mellan Södertälje Kings-Borås Basket. Kan du inte vara på plats så ser du matchen direkt på Basketplay – uppkast klockan 19:04!

Borås gästar Täljehallen i semi 1
Slutspelet går nu in i en ny fas när semifinalerna inleds och endast fyra lag återstår. Södertälje Kings blev först ut att kvalificera sig genom att besegra Malbas med 3-0. För Kings semifinalmotståndare Borås Basket krävdes fyra matcher mot Nässjö Basket, liksom det gjorde för Norrköping Dolphins mot Sundsvall Dragons innan saken var klar. Men tuffast var det för tabelltvåan BC Luleå, som först i den femte matchen besegrade Uppsala Basket och nu möter Dolphins. I kväll möts Kings och Borås i sin första semifinalmatch.

Förväntningarna på Borås har varit höga och svåra att leva upp till. En anledning är skador, som har begränsat möjligheten att prestera. Lårskadade Omar Krayem har varit borta sedan februari och Fredrik Andersson gjorde nyligen comeback efter en långtidsskada. Ändå har laget tagit sig så här långt, vilket säger en hel del om karaktären.
– Vi respekterar Borås, det är ett bra lag, det visade de i Europe Cup där de vann fem matcher, de har både kvalitet och talang. Jag vet inte om Omar kommer spela, men vi förbereder oss som om han ska det. Fast det handlar mest om oss själva och våra förberedelser, och vi kommer att ge hundra procent. Omar är viktig, men de har så många andra duktiga spelare; Sigurdarson, Maråker, Darboe, Palm, Vitali, Gunnarsson får fler minuter, Andersson är tillbaka från sin skada, säger Vedran Bosnic och fortsätter:
– Under säsongen har vi mött dem flera gånger, men alla matcher har skilt sig lite åt och de har ändrat spelet under säsongen eftersom de har haft skador i laget. Efter europaspelet tog de in en ny spelare – Boggs – som har stärkt dem. Dessutom skiljer slutspelet sig från grundserien. De har ett väldigt ambitiöst lag, det kommer bli tufft.

För Kings del var känslorna blandade hos spelare och coacher efter att Malbas slogs ut i kvartsfinalen. Prestationen var inte helt igenom övertygande och laget hamnade i en del pressade lägen under matcherna vilket Bosnic menar är viktigt att komma tillrätta med:
– Jag är väldigt nöjd över att vi besegrade Malbas med 3-0, men ibland förlorade vi fokus, särskilt i den sista matchen. Nu väntar minst fyra matcher mot Borås och vi måste klara av att fokusera hela tiden, tänka på lagsamarbetet. Vi måste kontrollera rytmen och vara aggressiva i försvaret, hitta en bra nivå.

Från och med nu kommer matcherna spelas på samma sätt som enligt föregående års format för semifinal- och finalserien och för Kings innebär det: H, H, B, B, H (ev.), B (ev.), H (ev.). Hemmaplansfördelen tillhör grundserievinnaren Kings genom hela slutspelet.
– Känslan i laget är bra, det har varit matchuppehåll men spelarna har jobbat på väldigt bra, särskilt nu under helgen. Vi har kämpat hårt för hemmaplansfördelen under säsongen och jag hoppas att vi får full hall nu när vi möter riktigt bra lag. Nick har börjat träna men vi vet inte än när han kan börja spela igen. Han är viktig för oss och det kommer betyda mycket när han kan börja ta några minuter, säger Bosnic och fortsätter:
– Vi är redo, jag kan inte säga att vi har förberett oss för slutspelet hela säsongen, det handlar ju om olika delar: Europe Cup var en, grundserien en annan och nu slutspelet. Det här blir den sjätte semifinalen i rad för klubben. Jag är väldigt laddad, det är mycket känslor inblandade, precis som det ska vara när det är slutspel.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE MATCHER, SEMIFINALER:
2016-03-30 19:04 Södertälje Kings Borås Basket Täljehallen (Webb-TV)

2016-04-01 19:04 BC Luleå Norrköping Dolphins Luleå Energi Arena (Webb-TV)
2016-04-02 16:04 Södertälje Kings Borås Basket Täljehallen (Webb-TV)

Dela inlägget