Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

HIGHLIGHTS: Södertälje Kings-Borås Basket

Södertälje Kings gav aldrig Borås Basket någon chans i den första semifinalen under onsdagskvällen. De regerande mästarna vann till slut med 79-61. Se highlights!

Kings ledde från start till 1-0 i matcher
Borås Basket gick in i semifinalserien mot Södertälje Kings som underdogs. Dels eftersom Södertälje är regerande svenska mästare och har varit så sedan 2013, men även för att Kings vann alla tre matcher mot Borås under grundserien 2015/16. Det skulle visa sig bli en extremt tuff uppgift att försöka stjäla en seger i Täljehallen denna onsdagskväll. När halva matchen var spelad ledde hemmalaget med 25 poängs marginal. Något som till och med ökade till drygt 30 innan Borås hyfsade siffrorna till 79-61.

Södertälje behövde 3:27. Sedan hade man, genom att göra 12-2, pressat fram Borås första timeout i matchen. Då hade headcoach Pat Ryan ändå varit kylig. Kings ökade på till 17-2 innan Borås påbörjade klättringen ur den onödigt djupa ”gropen”. Även om 22-8, som det stod efter en period, inte är vackra siffror (om man ligger under) så var det ingen katastrof med 30 minuter kvar att spela.

Men när starten på andra perioden inte heller blev något vidare så började desperationen så smått krypa på. Borås första poäng i andra tian – en trea av Adama Darboe – dröjde nästan fyra minuter. Med tre minuter kvar till långa pausen ledde Södertälje med 39-19. Och värre hann det bli. Kings satte magnifika 61 procent av sina avslut (58% på treor och 63% på tvåor) jämfört med Borås ynkliga 28 procent (18% på treor och 33% på tvåor). Skyler Bowlin var omutbar med 17 poäng (4 av 5 på treor) på knappt 12 minuter. 49-24 var ställningen efter halva matchen och det skulle mycket till om Södertälje inte skulle ta ledningen med 1-0 i matchserien.

2:13 in i tredje perioden hade Södertäljes ledning svällt till 56-26. En och en halv minut senare fick Pat Ryan nog. Igen. Då stod det 62-28, spelarna hängde med sina huvuden och det såg allmänt uppgivet ut. Coach Ryan valde att ta timeout. Det tog en stund, men sedan lyckades Borås Basket sätta ihop en run på 0-6. Darboe stod för framspelningarna, Toni Vitali och Fredrik Andersson för poängen och i försvaret spelade man zon.

Kings headcoach Vedran Bosnic var dock snabb med att kalla timeout, vid 64-37, i syfte att döda det lilla hopp som Borås hade skapat. Men Borås var igång och fixade totalt 0-12 som avslutning på den tredje perioden. Det räckte till 64-43 med tio minuter kvar att spela.

0-14 och 64-45 hann det bli, genom en Fredrik Andersson-dunk, innan Södertälje gjorde nästa poäng. Två Mike Joseph-treor senare stod det 72-47 och Borås tvingades till en desperat timeout, med 6:50 kvar. Borås Basket vann visserligen den andra halvleken, men vad gjorde det när man gjorde det med knappa 30-37? Södertälje vann matchen med 79-61 har 1-0 i matchserien inför lördagens Semifinal 2 (också i Täljehallen).

Matchfakta:
Södertälje-Borås 79-61

(22-8, 27-16, 15-19, 15-18)
Poäng, Södertälje: Skyler Bowlin 19, Toni Bizaca 16, Davis Lejasmeiers 15, Chris Czerapowicz 10, Mike Joseph 8, Adam Ramstedt 7, Dino Pita 2, Aaron Anderson 2.
Borås: Adam Darboe 15, Toni Vitali 12, Ronald Boggs 8, Christian Maråker 8, Jakob Sigurdarson 6, Fredrik Andersson 4, Simon Gunnarsson 4, Mike Palm 4.

(Södertälje leder med 1-0 i matcher)

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget