Fotograf: Daniel Nestor / Bildbyrån

HIGHLIGHTS: Nässjö Basket-Borås Basket

Se höjdpunkterna när Borås Basket på bortaplan slog Nässjö Basket med 77-70. En seger som betyder att Borås nu är klara för semifinal.

Borås vidare till semifinal
Det var en tuff kvartsfinalserie som Nässjö Basket bjöd upp till. Även om den avgjordes denna tisdagskväll och inte gick hela distansen till fem matcher så var det långt ifrån någon lätt resa för Borås Basket. Efter 70-77 i kvartsfinal 4 och totalt 3-1 i matcher ställs nu Borås mot Södertälje Kings i semifinalen.

Det låg allvar i den lilla mängd luft som fanns i fullsatta Nässjö Sim- och Sporthall inför kvartsfinal 4. De inledande fem minuterna var spända från båda sidor. Här ledde Borås Basket knappt, 7-11. KFUM Nässjö, som spelade aggressivt men straffades av domarna, hamnade i tidig lagfoul. Toni Vitali kunde skjuta i 9-15 via straffkast med fyra minuter kvar av första perioden.

Genom outtröttlig offensiv returtagning jobbade sig hemmalaget tillbaka och det stod 15-15 med drygt två minuter kvar av första. Jakob ”Iceman” Sigurdarson har varit Borås klart hetaste spelare i slutspelet. Han satte 15-16, 15-17 och 15-19, innan Mike Palm dunkade i 18-21 för Borås. 22-25 stod det efter tio minuter.

Nässjö inledde andra perioden med två raka treor och en layup på snabbt uppspel. På 1:17 hade hemmalaget fixat en run på 8-0 och totalt 30-25. Borås-coachen Pat Ryan var fly förbannad när han tvingades till en tidig timeout. Trots timeouten skulle det dröja över tre minuter av den andra perioden innan Borås lyckades göra poäng över huvud taget. Men det vara bara två. Nästa två kom inte förrän det bara var 3:30 kvar av halvleken.

Lyckligtvis för Borås så öste Nässjö inte direkt i poäng heller och med en minut kvar stod det faktiskt 37-37. Borås stängde andra perioden föredömligt och Palm sänkte halvlekens sista skott, på buzzern. Detta betydde att Borås gick till halvtidsvila i ledning, 37-41.

Borås började tredje perioden med stabilt försvar, men också med tre rejäla turnovers under de inledande fyra minuterna. Lagen gjorde tre poäng vardera och så stod det 40-44. Nässjö vann perioden med 14-12. Totalt stod det 51-53, knapp Borås-ledning alltså, inför fjärde akten.

Borås två bästa spelare för kvällen, ”Iceman” Sigurdarson, Simon Gunnarsson och Toni Vitali, klev fram och blev giganter i den sista perioden. Det var när Vitali dunkade i 58-63 som Nässjö blev skärrade och tog timeout. Då återstod 5:17 av matchen. Vitali sänkte sedan en blytung trea till 58-66. Mantas Griskenas stack emellan med två poäng, innan Christian Maråker drog i nästa trepoängare (60-69). När ”Iceman” sedan sänkte 62-74 genom en galet lång trea så kändes matchen i princip avgjord. Nässjö kallade timeout vid 65-74 med 1:39 kvar att spela, men orkade aldrig komma särskilt nära igen. Borås vann matchen med 70-77 och kvartsfinalserien med 3-1.

I semifinalen ställs Borås Basket mot Södertälje Kings – de tre senaste årens svenska mästare. Semifinalserien avgörs i bäst av sju matcher och tar sin början i Täljehallen den 30 mars.

Matchfakta:
Nässjö-Borås 70-77

(22-25, 15-16, 14-12, 19-24)
Poäng, Nässjö: Mantas Griskenas 18, Filip Djuran 16, Dartaye Ruffin 12, Aleksa Solevic 8, Kristian Heder Ternell 7, Karim Wazzi 5, Hajzer Ismaili 2, Jonathan Peleg 2.
Borås: Jakob Sigurdarson 20, Adama Darboe 14, Toni Vitali 13, Christian Maråker 10, Ronnie Boggs 10, Mike Palm 6, Fredrik Andersson 2, Simon Gunnarsson 2.
Publik: 1 200.

(Borås vidare med totalt 3-1 i matcher)

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget