Fotograf: Basketplay/Basketsverige.se

INFÖR KVARTSFINAL #3: Södertälje Kings-Malbas Basket

I kväll kan Södertälje Kings bli det första lag som tar sig vidare till semifinal. Kan Malbas Basket stå för en jätteskräll? Se matchen direkt på Basketplay – uppkast klockan 18:04!

Chans att avancera till semi
Efter torsdagens match i Malmö är det nu dags för det tredje kvartsfinalmötet mellan Södertälje Kings och Malbas i Täljehallen. Hittills har Kings dikterat villkoren och kopplat grepp om serien efter att ha vunnit de båda hittills spelade matcherna. Och om skåningarna har ett ess i rockärmen är det hög tid att plocka fram det nu och ta serien till en fjärde match i Malmö. För om Södertälje vinner i kväll är laget vidare till semifinal.

Det väloljade maskineri som Kings lagspel ofta benämns som var effektivt i den första matchen mot Malbas. Södertäljes intensitet och uthållighet nötte hårt på motståndarna som inte orkade stå emot med samma kraft. Malbas nyckelspelare begränsades eller plockades bort och poängskillnaden blev till slut förhållandevis stor (90-65).

Efter den första matchen uttryckte Malbas headcoach Henrik Svensson sin frustration över att laget avvek från sin scouting och att det inte finns utrymme för annat än en perfekt insats mot ett lag som Södertälje. En annan sak Svensson tog upp var Malbas brist på rutin och erfarenhet av slutspel; att det är en ny roll för många av spelarna att delta aktivt och inte bara titta på från bänken. Respekten för Södertälje menade han också har begränsat laget på ett psykologiskt plan. Spelmässigt ville han se en bättre insats i båda ändar och mer aktivt deltagande matchen igenom.

Med bara två dagars mellanrum är det en utmaning att hinna göra de nödvändiga justeringarna, men Malbas gjorde det bra i torsdags. Spelarna var fokuserade och målinriktade, om än insatsen inte nödvändigtvis var perfekt. Men med vilja kommer man långt, och Kings hölls på låga 70 poäng och vann med blygsamma åtta.

I den andra matchen märktes inte det där samspelet bland kingsspelarna av lika mycket som i den första. Fokus tycktes vara någon annanstans och rytmen var ständigt utom räckhåll. Spelet hackade, visserligen för båda lagen, men Malbas lyckades ändå dra nytta av Södertäljes misstag relativt ofta i matchen. Flera spelare bidrog till att hemmalaget hängde sig kvar i motståndarnas hasor.

Mest imponerade skåningarna i slutminuterna när Kings gjorde ett generöst försök att bjuda tillbaka dem i matchen. De tog chansen och lyckades nästan komma ikapp, men när det väl gällde hade gästerna ändå rutin och sinnesnärvaro att hålla undan fram till slutsignalen. Efter matchen fick Malbas välförtjänt utmärkelsen Årets lyft i Basketligan herr.

Frågan är då hur den tredje matchen kommer att se ut. Förmodligen kommer den också skilja sig en del från de två andra då båda lagen kommer göra ytterligare ändringar i sina game plans. En sak är dock säker: det kommer inte bli lätt för Malbas med tanke på att Kings bara är en seger från semifinal och gärna vill stänga kvarten så snart som möjligt. Man ska å andra sidan aldrig underskatta en motståndare som har ryggen mot väggen – det är då den kan slå tillbaka som hårdast.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE MATCHER (SLUTSPEL):
2016-03-20 16:04 Borås Basket KFUM Nässjö Boråshallen (Webb-TV)
2016-03-20 18:04 Södertälje Kings Malbas Täljehallen (Webb-TV)

Dela inlägget