Fotograf: Mikael Fritzon / Bildbyrån

HIGHLIGHTS: Borås Basket-Nässjö Basket

Borås Basket såg ut att ha allt under kontroll mot Nässjö Basket. Men en galen slutperiod av Nässjö såg till att Borås “bara” vann med 83-80. Se highlights från matchen!

Framme vid matchboll
Borås Basket vann kvartsfinal 3. Det var det viktiga. Att man gjorde det med 83-80, alltså tre poängs marginal, i stället för med 23 poäng, som man ett tag ledde med, är sekundärt. Det står nu 2-1 i matchserien och Borås har chansen att bli semifinalklart på tisdag kväll i Nässjö.

Det är svårt att beskriva inledningen av Kvartsfinal 3 mellan Borås Basket och KFUM Nässjö. Spelet var varken snabbt eller långsamt, varken vackert eller fult. Efter åtta minuter stod det 16-9 och halvminuten senare 20-12. Där kallade Nässjö timeout. Borås fixade ytterligare två poäng, genom Jakob ”Iceman” Sigurdarson, innan perioden var över (22-12).

Tio poäng upp redan inför den andra perioden alltså. Det kunde man kalla för en hyggligt effektiv start för Borås Basket. Men Nässjö kom tillbaka rätt omgående. Med 4:30 kvar hade de kapat Borås försprång till 29-27. Men när ”Big Thor” Christian Maråker dunkade och Mike Palm fixade ett and-one-spel bara några minuter senare så kändes allt lugnt igen. Borås hade då gjort 16-4 och man bara väntade på en Nässjö-timeout. I halvtid ledde hemmalaget med ganska komfortabla 47-36.

Det dröjde närapå fyra minuter av den tredje perioden innan Nässjö lyckades överlista Borås försvar. Under den tiden hann Borås anfall producera nio obesvarade poäng. Ledningen var alltså snabbt uppe i 20 poäng. När Toni Vitali dunkade i 60-37 så var en timeout från Nässjö oundviklig.

När Ronnie Boggs, tidigt i den tredje perioden, tvingades till bänken med fyra fouls så byttes Simon Gunnarsson in med ett uppdrag: Spela fysiskt och plocka så många returer som möjligt. Ett tag kändes det som att Gunnarsson drog ner varenda boll som inte gick i korgen. Åtta returer var han uppe i med en period kvar att spela och Borås Basket ledde matchen med 65-48.

Skulle det bli spännande igen? Det vet du.. Nässjö närmade sig snabbt och det stod 71-62, 5:18 in i fjärde perioden, när Pat Ryan på Borås-bänken kallade timeout. 73-69 stod det med 2:50 kvar. 73-72 sänkte Filip Djuran för gästerna, med en trepoängare, då endast 2:11 återstod. ”Flås i nacken” kunde man kalla det. Men det kändes som den saken var ur världen när ”Iceman” Sigurdarson, med 1:34 kvar sköt i iskalla 75-72.

Sedan kom Nässjös sista forcering. Och den var inte att leka med. Mantas Griskenas, som vann Kvartsfinal 2 åt Nässjö på slutsignalen, satte både 77-75 och 79-77. De senare poängen med endast åtta sekunder på matchuret. Sedan sänkte Aleksa Solevic 81-80 fyra sekunder senare. Men närmare än så kom inte Nässjö med sin plan att stjäla match 3. ”Iceman” kunde fastställa slutresultatet till 83-80 i slutsekunden.

Matchfakta:
Borås-Nässjö 83-80

(22-12, 25-24, 18-12, 18-32)
Poäng, Borås: Christian Maråker 24, Jakob Sigurdarson 17, Mike Palm 11, Adam Darboe 11, Toni Vitali 8, Ronald Boggs 6, Simon Gunnarsson 4, Fredrik Andersson 2.
Nässjö: Filip Djuran 23, Mantas Griskenas 15, Dartaye Ruffin 13, Aleksa Solevic 10, Abdou Medjedoub 6, Jonathan Peleg 5, Kristian Heder Ternell 5, Karim Wazzi 3.
Publik: 1 445.

(Borås leder med 2-1 i matcher)

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget