Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

HIGHLIGHTS: Borås Basket-Nässjö Basket

Se höjdpunkterna från den första kvartsfinalen mellan Borås Basket-Nässjö Basket. En match som Borås dominerade från start och vann med 79-58.

Borås tog ledningen med 1-0
Borås Basket inledde Basketligans slutspel med bländande försvar. Attityden var fantastisk när bollen kastades upp i mittcirkeln och man höll kvartsfinalmotståndaren KFUM Nässjö till endast fyra poäng i den första perioden. 16 minuter in i matchen ledde Borås med 20 poäng. Nässjö närmade sig något i andra halvleken, men krympte aldrig avståndet till mindre än 14 poäng. Till slut vann Borås med 79-58 och har 1-0 i matcher inför kvartsfinal 2.

Det var inte många poäng i inledningen av kvartsfinal 1. Försvaret var klart bättre än anfallet och det stod 9-2 efter fem minuter. Då hade Dartaye Ruffin gjort Nässjös två första poäng en minut in i matchen. Sedan dröjde det tills dess att 3:16 var kvar av första perioden innan Mantas Griskenas gjorde nästa poäng för Nässjö (hans två enda i matchen för övrigt). Jakob ”Iceman” Sigurdarson ökade på till 13-4 och Borås var det klart hetare laget. Ronnie Boggs fixade 15-4. Något som framkallade Nässjös första timeout.

Med en minut kvar av perioden sänkte Fredrik Andersson en trea till 18-4 och på periodsignalen skickade Adama Darboe i en trea från egen planhalva. Detta mirakelskott fastställde periodsiffrorna till 21-4.

Nässjö öppnade andra perioden bäst och gjorde 6-10 under de första fem minuterna. Sedan bar det av. Borås sprang och sprang. Plötsligt var alla hemmaspelare galet bra. ”Iceman” lekte i skotten. Darboe pushade och såg till att alla sprang max. Boggs dansade med försvaret och placerade i poäng. Mike Palm langade i treor på löpande band. 37-16 stod det med två minuter kvar av andra perioden och 42-21 när den var över.

Nässjö visste att deras enda chans att komma tillbaka in i matchen skulle vara att chockstarta den tredje perioden. Gästerna fixade 0-7 på 2:23 och tvingade fram en Borås-timeout. Sedan följde fyra raka Ronnie Boggs-poäng och gästernas flyt avtog. När Mike Palm sänkte en trea till 51-34 med fyra minuter kvar av tredje perioden kändes det som att pendeln för momentum hade svängt tillbaka Borås väg. 58-38 stod det efter tre perioder.

Med fyra min kvar av fjärde perioden hade ledningen svällt till 25 poäng och det fanns givetvis ingen rimlig chans för Nässjö att komma tillbaka. Borås vann tillslut med 79-58 och har tagit ledningen i serien med 1-0. Kvartsfinal 2 spelas i Nässjö på torsdag kväll, den 17 mars (19:04).

Matchfakta:
Borås–Nässjö 79-58

(21-4, 21-17, 16-17, 21-20)
Poäng, Borås: Jacob Sigurdarson 18, Ronald Boggs 17, Michael Palm 16, Christian Maråker 8, Fredrik Andersson 7, Adam Darboe 6, Toni Vitali 5, Christoffer Almstrand 2.
Nässjö: Cole Darling 21, Filip Djuran 11, Dartaye Ruffin 10, Aleksa Solevic 8, Kristian Heder Ternell 3, Abdou Medjedoub 2, Mantas Griskenas 2, Hajzer Ismaili.
Publik: 1 359.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget