Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Luleå slog Borås i förlängning

Hjärtskärande. Så synd. Det var så nära. Marginaler. Allt det där och många fler saker kan sägas om Borås Baskets hemmamatch mot BC Luleå denna lördagskväll.

Men i besvikelsen går det inte att komma ifrån att detta var en fantastisk basketmatch och stor underhållning, långt över den nivå som t.ex. melodifestivalen kunde ge.

När lagen hade bytt artighetsfraser och matchen var igång på riktigt så var det gästerna från Luleå tog en litet grepp om handlingarna. BC Luleå utnyttjade att Borås Basket spelade ganska dåligt försvar och ägde ledningen i matchen fram till dess att 2:34 återstod av första perioden. Då var det Mike Palm som sköt hemmalaget till ledningen, 14-13, från straffkastlinjen. Borås hade stor nytta av Jakob ”Iceman” Sigurdarson, som under första perioden sänkte tre av sina fyra trepoängsförsök. Ändå ledde Luleå inför andra perioden med 16-18.

Två och en halv minut in i andra perioden var Borås ikapp Luleå. När ytterligare två och en halv minut hade passerat stod det 29-25 till Borås och BC Luleå kallade timeout. Timeouten visade sig lyckad för Luleå, då de återtog ledningen. Men detta var en match där inget av lagen tycktes kapabla till att sticka iväg på någon längre ”run”. Med tre minuter kvar av andra perioden var det återigen Borås som ledde, 36-30, och Luleå tog på nytt timeout.

Under halvlekens sista tre minuter gjorde först Luleå, genom Alex Wesby och Jaraun Burrows, 0-4. Sedan var det Borås, via Toni Vitali och Omar ”The Wizard” Krayem, som fixade 6-0. Det hela slutade 42-34, med halva matchen kvar att spela.

Borås trevade igång tredje perioden. Men när det återstod 6:10 kom en vändpunkt i matchen. Det var nämligen då som lagkapten Adama Darboe sänkte den viktiga trean som betydde 49-41. Den, tillsammans med Toni Vitalis put-back till 51-41 i anfallet efter, gav hemmalaget rejält med vind i seglen. För första gången hade ett av lagen skaffat sig tvåsiffrig ledning. Naturligtvis ville Peter Öqvist på Luleå-bänken ha en timeout i det läget.

Luleå kapade Borås försprång till som minst 53-49, men Borås repade sig och hade 59-51 att gå på inför den fjärde perioden.

Mike Palm inledde den sista tiominutaren med att dunka i 61-51. Borås-poäng i nästa anfall och känslan var att Luleå skulle vika sig. Istället hände motsatsen. Toni Prostran och Adam ”Den vita chokladen” Rönnqvist sänkte en varsin trea och så stod det 61-57. Pat Ryan på Borås-bänken kallade timeout för att stoppa Luleås flyt.

Christian Maråker höll Borås kvar i ledningen tack vare att Tim Kearney inte kunde stoppa honom. Men åt andra hållet satte Luleå trea efter trea. Bland annat var det just Kearney som hittade rätt hela fyra gånger inom loppet av några få minuter. Den sista i den raden gjorde matchen oavgjord, 74-74, med exakt tre minuter kvar.

Med 2:15 kvar tog Luleå ledningen, 76-77, genom ett trepoängsspel av Prostran. Detta samtidigt som Krayem blev avblåst för sin femte personliga foul (och tvingades kliva av). Maråker fixade 77-77 och Toni Vitali 79-77 (assisterad av Darboe) med 1:23 kvar av fjärde. Rönnqvist skickade sedan i en trea till 79-80 med 1:16 kvar och Burrows fyllde på till 79-82, innan Borås hann ta timeout.

Sedan klev han fram. Jakob. ”Iceman”. Sigurdarson. Med 23 sekunder kvar av fjärde perioden sköt han iskallt i trean som gav 82-82 och tog matchen till förlängning. Väl i förlängningen fortsatte det lika jämnt. Lagen gjorde poäng varannan gång fram till slutminuten. Då Burrows och Anton Saks lyckades ordna fyra raka poäng för Luleå. Där avgjordes matchen och norrbottningarna vann med 95-98.

Matchfakta:
Borås–BC Luleå 95-98

(16-18, 26-16, 17-17, 23-31, 13-16)
Poäng, Borås: Christian Maråker 33, Jakob Sigurdarson 20, Toni Vitali 18, Michael Palm 9, Omar Krayem 7, Adam Darboe 5, Simon Gunnarsson 2, Ronald Boggs.
BC Luleå: Jaraun Burrows 26, Toni Prostran 22, Alex Wesby 16, Adam Rönnqvist 12, Tim Kearney 12, Christopher Ryan 4, Anton Saks 3, Andreas von Uthmann 3.
Publik: 1 332.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget