Fotograf: Joel Marklund / Bildbyrån

Jämtland måste mästra mästarna

För några omgångar sedan berättade jag att vi (Jämtland Basket) måste fokusera på en match i taget – det vill säga förflytta fokus till det vi kan påverka. Läs vad Torbjörn Gehrke säger inför matchen mot Södertälje Kings.

I fyra matcher i rad har vi haft tillgång till vår fulla trupp och spelet blir bättre och bättre. Det är bra. Resultatet tre förluster och en vinst har varit jobbigt, men varje match har kommit ned till sista minuten och i sista matchen mot Sundsvall orkade hela vägen in i kaklet. Och tacka gudarna för det, för i samma stund lyckades Malbas besegra Norrköping som inte direkt stod skrivet i stjärnorna. Så vi lever fortfarande.

Faktum kvarstår dock, vi är i behov av andra resultat, men i skrivande stund (innan matchen mot Södertälje i kväll) kan vi sätta pressen på andra lag. I stället för att vara offer och se det som att ”Malbas måste förlora minst en match till för att vi ska gå till slutspel” kan vi välja att se situationen till vår fördel. Eller vad sägs om ”vinner alla våra matcher som är kvar, så måste Malbas vinna två av sina tre återstående matcher de har kvar”.

Södertälje är trefaldiga regerande svenska mästare och är i nuläget Sveriges överlägset bästa lag. Tre mästerskap i rad och leder ligan med ett 22-2 record. Man kan säga vad man vill – men Södertälje är ensamma på tronen och inget annat lag är i närheten av deras storhet. Där i ligger problemet. 99% av lagen som går in för att möta Södertälje är slagna på förhand även om man vet att man alltid har en chans att vinna i basket.

I stället för att fokusera på vad man måste göra för att slå dem, så hamnar man i försvar för att inte förlora. Södertälje är inte oslagbara – de är disciplinerade och vinner matcher för att de får motståndarna att göra fler misstag än dem. Deras strukturerade och intensiva försvar gör att motståndarlagens effektivitet ligger på smått otroliga (eller rättare sagt pinsamma för oss motståndare) effektivitet – 69. Går man sedan in och tittar på vad lagen snittar i effektivitet så ser vi att sämst i ligan är Umeå på 72. Bäst är Luleå 106.

Med andra ord snittar Södertälje en defensiv effektivitet som är bättre än det sämsta laget i ligans offensiva snitt. Inte förvånande är att Nässjö och Norrköping även de ligger på väldigt låg defensiv effektivitet hos motståndarna och det visar även deras respektive tabellägen.

För Jämtland handlar det om att inte gå bort oss i försvar mot Södertälje. Kings är bra nog utan att vi ger dem enkla poäng på grund av onödiga defensiva misstag. Samtidigt och kanske till och med viktigare än försvaret, handlar det om att inte låta Södertälje tvinga fram för många dåliga avslut och turnovers från vår sida. Dåliga avslut och turnovers genererar enkla poäng för dem och det vi måste få denna matchen till är ett ställningskrig – varje bollinnehav måste förvaltas.

Det räcker inte att tro på seger i kväll – vi måste se det hända framför oss och gå och ta den.

Text: Torbjörn Gehrke (coach, Jämtland Basket)

KVÄLLENS MATCHER:
Tisdag 2016-02-23 18:34:00 Norrköping Dolphins Uppsala Basket Stadium Arena A (Webb-TV)
Tisdag 2016-02-23 19:04:00 Jämtland Basket Södertälje Kings Östersunds Sporthall (Webb-TV)
Tisdag 2016-02-23 19:04:00 Umeå BSKT ecoÖrebro Umeå Energi Arena (Webb-TV)
Tisdag 2016-02-23 19:04:00 Borås Basket KFUM Nässjö Boråshallen (Webb-TV)

Dela inlägget