Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Upp till bevis och kamp mot Uppsala

Uppsala Basket har haft en ojämn säsong och ligger precis ovanför slutspelsstrecket i tabellen med tio vinster och 14 förluster. Ändå är Uppsala den enda motståndaren i Basketligan som har fått Södertälje Kings totalt ur balans. På tisdag möts de för sista gången i grundserien.

– Det finns många heta spelare i Uppsala och de är mycket bättre än de har visat under den senaste perioden, det vet vi eftersom vi förlorade stort sist. De var i bra form när vi förlorade mot dem, men man får inte glömma att vi har mött dem två gånger och att vi slog dem första gången. Inför den andra matchen hade vi inte så mycket tid att analysera, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic.

Skyler Bowlin nämnde efter matchen mot Sundsvall Dragons sist att revanschlusten är stor inför tisdag. För mot Uppsala den där fredagen i december hade Södertälje ingen chans och sällan har laget under Vedran Bosnics ledning fallit lika hårt i den svenska ligan. De lätt surrealistiska siffrorna 90-49 var svåra att förknippa med Kings dessförinnan tio i rad långa segersvit (borträknat förlusten dessförinnan mot Nässjö Basket).

Nu står laget åter starkt, med tio nya raka segrar i ligan utan ytterligare förluster. Det finns fortfarande saker att slipa på, men faktum är att laget om formen håller i sig kommer sluta som etta i grundserien med bästa tänkbara utgångsläge inför slutspelet. Ändå kanske det just den här säsongen är mindre av en självklar fördel än på länge. I skrivande stund är nämligen Uppsala placerat på åttonde plats och Nässjö Basket, som också har besegrat Kings under säsongen, på sjätte. Och även om det naturligtvis finns starkare och svagare lag så är skillnaden inte alltför markant mellan toppen och botten.
– De ändrade laget inför den här säsongen. De försöker spela snabbt, speciellt i sista perioden. De har många intressanta landslagsspelare. De är mycket bättre än vad tabellen visar och vi ska inte fokusera på att de är åtta. De kommer skjuta mycket treor, köra pick and roll, utnyttja transitionsspelet. Jag har inte sett så mycket av Uppsala att jag kan analysera varför de är lite ojämna och inte håller en konstant hög nivå, för med de spelare de har är de väldigt farliga. Ett av skälen kanske är att de inte har importer. De kämpar alltid, men ibland behöver de kanske lite mer intensitet, säger Bosnic.

Helsvenska Uppsala är ett ungt men rutinerat lag, fullt med tuffa vinnarskallar som Jonathan och Andreas Person, Mannos Nakos, Axel Nordström, Odin Lindell och Alexander Lindqvist. Nyligen berättade också headcoach Kevin Gaines för Upsala Nya Tidning att Anton Gaddefors är nära en comeback efter sin korsbandsskada vilket kommer vara av stor betydelse inför slutspelet.
– De har många som kan skapa problem. Alexander är väldigt viktig för laget, Axel, Jonte och Andreas är spelare vi respekterar. Jag pratade med Gaddefors för ett tag sedan, han är väldigt positiv när det gäller sin rehab, men han vet inte när han kommer tillbaka än. Han har varit borta nästan ett helt år och vill nog inte riskera en för tidig comeback så att skadan går upp. Men med honom kommer Uppsala vara ännu farligare när slutspelet börjar, säger Bosnic och fortsätter om Kings form:
– Alla känner sig lite bättre men är inte helt återställda. För första gången på länge hade vi lite mer vila och kunde köra lite rehab, vi har jobbat på småsaker nu inför både Uppsala och Borås. Dino vet vi inte än när han kommer tillbaka, men han blir bättre. Henrik och Erik är fortfarande sjuka, men Bizi och Aaron är också bättre.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE MATCHER:
Tisdag 2016-02-16 19:04:00 Södertälje Kings Uppsala Basket Täljehallen (Webb-TV)
Tisdag 2016-02-16 19:04:00 Jämtland Basket Borås Basket Östersunds Sporthall (Webb-TV)

Dela inlägget