Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

HIGHLIGHTS: Södertälje Kings-Uppsala Basket

Serieledande Södertälje Kings hade inga större problem att avfärda Uppsala Basket. Matchen i Täljehallen slutade 75-56 till de regerande mästarna. Se highlights från matchen!

Att det var fråga om ett revanschlystet och spelsuget Södertälje Kings fick den 2 130 personer stora hemmapubliken klart för sig redan från uppkast. Uppsala Basket hamnade snabbt i ett stort underläge (som mest 33 poäng) som visserligen minskades mot slutet men ändå resulterade i en klar seger till Kings med 75-56. Nicholas Spires dominerade insideområdet och noterades för 20 poäng och nio returer. Poängbäst i Uppsala blev Alexander Lindqvist som slutade på för honom blygsamma 15 poäng medan Axel Nordström bidrog med åtta returer.

Kings inledde ytterst beslutsamt och tog snabbt kommandot vilket resulterade i en niopoängsledning och en timeout från Uppsalas håll halvvägs in i quartern. Den var dock till liten nytta för Kevin Gaines, som inte lyckades stoppa den nedåtgående spiralen eftersom motståndarna stod starka, svingade bollen i anfall och tvingade gästerna till svåra skottlägen.

Spires mötte inget större motstånd i insideområdet tack vare sitt längdövertag och bidrog med 10/13 tvåpoängare av varierad sort; alley oops, fade aways och dunkar blandades om vartannat. Christopher Czerapowicz bidrog även han med en rik poängskörd (totalt 18), sex returer, tre steals och två assists. Laget som helhet dominerade dessutom till en början helt returtagningen och gjorde totalt sett 38 poäng inom det målade området till skillnad från motståndarnas 24.
– Vi har inte spelat på en vecka så vi var motiverade, dessutom är vi i bra form. Men det är klart att det var skönt med revansch. Uppsala missade mycket skott idag, det var en stor anledning till att vi vann, det såg vi själva hur det var när vi förlorade stort mot dem sist borta, sade Czerapowicz.

Skyler Bowlin var både het och högprocentig och kom upp i totalt 18 poäng. Men liksom för övriga spelare i laget var det inte främst från trepoängslinjen poängen kom, för när matchen var över hade Kings satt 25/35 (71%) av tvåorna och endast 6/26 (23%) av treorna. Uppsala lyckades något bättre med distansskyttet, totalt 7/22 (32%), men desto sämre med tvåorna, 12/36 (33%). Mannos Nakos gjorde fem poäng under q1 vilket var bäst i laget så långt medan Lindqvist, känd för sin goda form, hölls tillbaka med hjälp av tufft försvar.

Om q1 började bra för Kings så var det bara en försmak av vad som komma skulle i den andra perioden. Hemmalaget fortsatte kontrollera spelet och tvingade fram turnovers hos Uppsala som desperat fortsatte leta efter rytmen. En chans att bryta stiltjen på poängfronten var Mike Josephs foul som följdes av en teknisk, men eftersom Lindqvist missade straffkastet hade gästerna långt in i q2 fortfarande inte ökat på poängen.

De tio poäng som Axel Nordströms 1/2 straffkast hade genererat i slutet q1 var därmed Uppsalas totala poängskörd fram till dess att Lindqvist halvvägs in i q2 gjorde två poäng. Jonathan Person, som liksom övriga guarder pressades hårt i sina försök till både set offense och snabba uppspel, kom igång under slutet av perioden och var i halvtid uppe i sju poäng.

Uppsala inledde den tredje perioden med zonförsvar som försvårade motståndarnas anfallsspel men efter en stund började Kings kreativitet infinna sig på nytt. Guardernas fina samarbete i pick and roll med sina långa medspelare gav utslag på stilbarometern samtidigt som intensiteten i försvarsspelet minimerade bortalagets utrymme att agera på. Perioden blev dock jämn och slutade 13-14, mycket tack vare de nya fräscha spelarna Lukas Friberg och Sebastian Norman som tog med sig välbehövlig energi in på planen. Anes Zekovic snyggade dessutom till siffrorna i slutsekunden av q3 med en trea och ställningen 59-32 inför de sista tio minuterna.

Gästerna kom ut bättre och stabilare i den fjärde perioden och störde motståndarna samtidigt som de hittade vägar genom kingsförsvaret. Dessutom fortsatte Kings diskutera en del domslut vilket resulterade i att även Aaron Anderson fick en teknisk och därmed sin femte foul. Den stora ledning som hemmalaget hade haft minskade, men även om fokus och intensitet dämpades fanns god marginal att ta av. Dessutom tillät det gynnsamma läget bänkspelarna att få en del tid på planen.
– Det var svårt att hålla samma nivå hela matchen. Dessutom tappade vi huvudet lite och började snacka med domarna. Men det var roligt att spela för en stor publik, det borde vara gratis entré oftare, det gör skillnad, konstaterade Czerapowicz som liksom resten av laget nu ska börja analysera matchen mot Borås på lördag.

Matchfakta:
Södertälje-Uppsala 75-56

(24–10, 22–8, 13–14, 16–24)
Poäng, Södertälje: Nick Spires 20, Skyler Bowlin 18, Chris Czerapowicz 18, Toni Bizaca 11, Aaron Anderson 4, Mike Joseph 2, Filip Kovacek 2.
Uppsala: Alexander Lindqvist 15, Jonathan Person 9, Odin Lindell 6, Mannos Nakos 6, Andreas Person 5, Sebastian Norman 4, Axel Nordström 4, Tobias Skyttevall 3, Anes Zekovic 3, Lukas Friberg.
Publik: 2 130.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget