Fotograf: Peter Holgersson / Bildbyrån

Tredje gången gillt mot Norrköping?

BC Luleå har spelat två matcher tidigare under säsongen mot Norrköping Dolphins och båda matcherna har slutat med förlust. Nu är det tredje mötet lagen emellan med hemmaplan för Norrköping för andra gången.

I matcherna tidigare har Luleå varit med länge och haft chans på seger. I slutet av november möttes lagen för första gången där Norrköping vann med 92-88 i en match som Luleå skulle ha vunnit. Ledning med 18 poäng i tredje perioden där man bjöd in motståndarna att komma tillbaka och sedan ett par väldigt onödiga och avgörande turnovers i slutet av matchen, bäddade för östgötarna att plocka hem vinsten. Toni Prostran, Jaraun Burrows och Anton Saks storspelade i en svängig och underhållande match som länge kontrollerades av Luleå.

Andra gången lagen möttes var i mitten av december i Luleå Energi Arena där hemmalaget fick slita hårt för varje poäng och varje kvadratcentimeter av golvytan. Norrköping spelade ett tufft och intensivt försvar som inte lämnade något utrymme för Luleåspelarna. Norrköping tog sin andra seger för säsongen mot Luleå och siffrorna stannade på 70-57.

Nu är det dags för tredje mötet i grundserien och nya förutsättningar. Norrköping är ett stabilt lag med en bredd och ett djup i laget med evigt unge landslagscentern Joakim Kjellbom som lagets galjonsfigur. Laget har vunnit fyra av sina senaste fem matcher där man bland annat vunnit mot Borås med en poäng, förlusten kom mot Södertälje med knappa två poäng. Lagets främsta aktörer är 36-årige Joakim Kjellbom med 16 poäng och tio returer i matchsnitt och Johnell Smith med fem assists per match.

Luleå kommer till spel med sex raka vinster i bagaget och en förhoppning och möjlighet att fortsätta på den inslagna vägen. I jämförelse med för två månader sedan har laget fått en stabilitet där lagenheterna funnit varandra till slut och där många spelare levererar poängmässigt framåt och alla spelar ett tajt och intensivt försvar.

Jaraun Burrows radar upp stora matcher efter varandra och har en behagligt skön lägstanivå och där samspelet i “pick och rull” med Toni Prostran skördar stora triumfer. Alex wesby har ibland haft det lite tungt offensivt men är alltid med på slutet när de stora skotten ska tas plus att Alex alltid håller en mycket hög försvarsnivå. Christopher Ryans fart och tryck framåt har hittat tillbaka igen, Adam Rönnqvists skytte är ett signum och han har också en hög lägstanivå och gör en stor säsong i Luleå-linnet. Rookien Denzel Andersson skrämmer motståndarna med sin tajming och långa armar i försvaret och en match utan en kraftfull dunk är inte Denzels stil. Anton Saks blir bara bättre och bättre och… ja hela laget har en boost där slutspelet och en revansch från fjolårets debacle mot Sundsvall inte vill upprepas.

Text: Lasse Mikkelsson (BC Luleå)

KVÄLLENS MATCHER:
Tisdag 2016-02-09 18:34:00 Norrköping Dolphins BC Luleå Stadium Arena A (Sänds på 24NT)
Tisdag 2016-02-09 19:04:00 KFUM Nässjö Jämtland Basket Nässjö Sporthall (Webb-TV)
Tisdag 2016-02-09 19:04:00 Uppsala Basket Malbas Fyrishov (Webb-TV)

Dela inlägget